Świąteczna Sałatka z Kurczakiem – Jeśli ozdobisz ją w ten sposób, stanie się hitem tych Świąt.
5 946
Wielkimi krokami zbliżają się Święta, a ty nie masz pomysłu jak zaskoczyć swoich gości? Nie denerwuj się, dziś podpowiem ci jak zrobić niesamowitą sałatkę i przepięknie ją ozdobić. Goście będą zachwyceni!
Świąteczna sałatka w kształcie szyszek to wspaniały zamiennik tradycyjnej sałatki. Trzy szyszki i trzy wspaniałe smaki. I możesz ozdobić sałatkę, jak chcesz (niesłodzone płatki, słone krakersy, pestki dyni) lub na bogato w migdały. Musisz przyznać, że wygląda oszałamiająco! Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI
-
100 g ugotowanego fileta z kurczaka
-
3 jajka
-
3 ziemniaki
-
100 g szynki
-
100 g marynowanych pieczarek
-
50 g groszku konserwowego
-
50 g kukurydzy w puszce
-
50 g twardego sera
-
1 cebula
-
1 łyżeczka cukru
-
1 łyżka octu
-
500 g majonezu
-
świeże zioła, płatki kukurydziane, orzechy lub migdały do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
1. Obierz, umyj i ugotuj ziemniaki. Jajka ugotuj na twardo. Pokrój cebulę w pół piórka i wymieszaj z cukrem, octem. Zalej wrzącą wodą i marynuj przez 15 minut.
2. Filety z kurczaka, jajka, ziemniaki, marynowane pieczarki i szynkę pokrój w drobną kostkę. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
3. Układaj sałatki warstwami na dużym talerzu, formując trzy przylegające do siebie szyszki. Każdą warstwę posmaruj majonezem (jak na zdjęciu).
4. Pierwsza szyszka to filet z kurczaka, ziemniaki, kukurydza i jajka. Druga, to szynka, ziemniaki, ogórek, groszek i jajka. Trzecia, to marynowane pieczarki, ziemniaki, cebula, ser i jajka.
5. Każdą szyszkę po ułożeniu warstw, posmaruj na wierzchu majonezem i wygładź.
6. Udekoruj sałatki ziołami i płatkami kukurydzianymi. Zamiast płatków możesz użyć migdałów lub płatków migdałowych czy słonymi krakersami.
7. Jeśli chcesz ozdobić sałatkę całymi migdałami, nie zapomnij namoczyć ich wcześniej w wodzie przez 3-4 godziny, a następnie wysuszyć w piekarniku. Nasiona dyni możesz uprażyć na patelni – będą smaczniejsze.
8. Sałatki przygotuj tuż przed podaniem, aby płatki lub krakersy pozostały chrupiące. Smacznego!