Strudel sernikowy – Tego smaku nie da się łatwo zapomnieć. W moim domu, gości na stole bardzo często
2 753
Nie ma smaczniejszego, zdrowszego i łatwiejszego w przygotowaniu ciasta. Przepis znalazłam w internecie jakiś czas temu i od tamtej pory, piekę go przynajmniej raz w tygodniu. Polecam wszystkim miłośnikom serowych słodkości. Do dzieła!
SKŁADNIKI NA CIASTO:
3 szklanki mąki
1 opakowanie cukru waniliowego
1 opakowanie proszku do pieczenia
125 g masła
1 szklanka cukru
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
500 ml mleka
3 kostki twarogu
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka cukru
1 jajko
Rodzynki, suszone owoce (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
1. Do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier, cukier waniliowy i miękkie masło. Wymieszaj i zagnieć jednolite ciasto.
2. Gotowe ciasto podziel na dwie części i jedną z nich, wyłóż na blaszkę, przykrytą papierem do pieczenia lub wysmarowaną olejem.
3. W misce, wymieszaj mikserem na wysokich obrotach mleko z twarogiem, dodaj jajko, cukier i cukier waniliowy. Nadzienie, będzie mieć konsystencję gęstego jogurtu.
4. Teraz, wyłóż nadzienie równomiernie na ciasto, posyp rodzynkami lub suszonymi owocami, a następnie przykryj drugą częścią ciasta. Schłodzone masło, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp strudel na całej powierzchni.
Masło podczas pieczenia stopi się i rozpłynie na całej jego powierzchni.
5. Piecz przez 30-40 minut w piekarniku, rozgrzanym do 180°C. Gotowe!
Przed podaniem, posyp strudel obficie cukrem pudrem. Smacznego!