Strudel makowy- zarówno wygląd jak i smak zachwyca wszystkich podmienienia. Idealny na każdą okazję
1 514
W banalnie prosty oraz szybki sposób przygotujesz pyszny strudel makowy.
W moim domu najczęściej przygotowujemy strudel makowy, jednak wspaniale także smakuje orzechowy, kakaowy lub serowy.
LISTA SKŁADNIKÓW:
Poł l mleka
1 kg mąki
300 ml oleju
2 jajka
Szczypta soli
3-4 łyżki cukru pudru
Opakowanie proszku do pieczenia
Dodatkowo:
100 ml ciepłego mleka
Kostka drożdży
Pół łyżeczki cukru pudru
Farsz:
Mielony mak, cynamon, dżem, cukier puder, oraz ciepłe mleko
WYKONANIE:
1.Na samym początku przygotuj farsz oraz drożdże. Do 100 ml ciepłego mleka dodaj pół łyżeczki cukru pudru , następnie wymieszaj to z kostką drożdży, i odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce.
2. Aby przygotować farsz makowy, koniecznie połącz ze sobą mak, cynamon oraz cukier puder, po czym całość zalej przygotowanym mlekiem.
3. Do tak przygotowanego farszu dodaj ulubiony dżem. W misce wymieszaj 200 g mielonego maku, 100 g cukru pudru, łyżeczkę cynamonu, 50 ml mleka, oraz 2 łyżki ulubionego dżemu. Aby przygotować ciasto na samym początku wymieszaj suche składniki takie jak: mąka, proszek do pieczenia, sól oraz cukier , następnie dodaj drożdże połączone z mlekiem. Wymieszaj, po czym wbij 2 jajka oraz pół litra ciepłego mleka.
4. Podane składniki bardzo dokładnie połącz ze sobą. Gotowe ciasto podziel na 4 kawałki, po czym na każdy z nich połóż nadzienie i zwiń dokładnie w rulon, następnie połóż na wcześnie przygotowaną formę do pieczenia wyłożoną papierem. Wierzch ciasta posmaruj olejem, następnie za pomocą widelca lekko ponakłuwaj , po czym włóż do piekarnika.
Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40 minut. Życzę smacznego!