Solona cytryna – Tak genialnego, dietetycznego dodatku do potraw, jeszcze dotąd nie stosowałaś
3 198
Cytryna z solą przez kilka stuleci jest ważną częścią kultury w Maroku. Jednak Marokańska tradycja solenia cytryn, już dawno wyszła poza ten kraj. Sfermentowane cytryny, bardzo mocno wpisały się w kuchnię europejską – śródziemnomorską, wraz z oliwkami, piklami i kaparami.
Okazuje się, że słone cytrusy pomagają oczyścić organizm i są doskonałym pomocnikiem w walce z otyłością. Jednym z ich najważniejszych aspektów, jest zawartość kalorii. Skutecznie wzmacniają organizm i przywracaj pracę układu pokarmowego. Prawidłowo funkcjonujący żołądek i jelita – to klucz do skutecznej utraty wagi. Według najlepszych opinii, stosowanie solonej cytryny do potraw, lub jako przyprawa do najróżniejszych dań, daje oszałamiające rezultaty. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
8 cytryn
1 liść laurowy
2 łyżeczki nasiona kopru włoskiego
3 łyżeczki mielonej kolendry
3/4 łyżeczki mielonego kardamonu
2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
150 g soli morskiej
PRZYGOTOWANIE:
1. Dokładnie umyte i osuszone cytryny, natnij na krzyż (nie przecinając ich do końca). Delikatnie rozchyl cząstki i wsyp pomiędzy każdą po 2 łyżki soli. Ściśnij cytryny i ciasno poukładaj je w słoiku.
2. Teraz, do słoika wsyp pozostałe przyprawy.
3. Zalej owoce sokiem, wyciśniętym z jednej cytryny i uzupełnij wrzącą wodą. Cytryny muszą być całkowicie przykryte płynem. Na koniec, dodaj jeszcze łyżkę soli, zakręć szczelnie słoik i odstaw do wystygnięcia. Po wystygnięciu, wstaw słoik do lodówki na 3-4 tygodnie. Gotowe!
Pamiętaj jednak, że solone cytryny, przed użyciem, należy dokładnie umyć wodą.
Nie zapomnij podzielić się przepisem ze znajomymi, a z nami swoimi wrażeniami!