„Śnieżny Puch” – Sernik kokosowy bez pieczenia, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie.
696
Do przygotowania tego sernika, potrzebujesz tylko 6, łatwo dostępnych składników i trochę poświęconego czasu. Ten delikatny i lekki sernik, pokochają wszyscy członkowie rodziny oraz zaproszeni goście.
Pięknie będzie się również prezentował na świątecznym stole. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
1/2 kg drobno zmielonego twarogu(np. z wiaderka)
1 średnie opakowanie herbatników Petit Beurre
250 g śmietany (36%) lub 30% i opakowanie śmietan fix
2 galaretki cytrynowe
3 czubate łyżki cukru pudru
1 op. cukru waniliowego
60 g wiórków kokosowych,
30 g masła,
2 łyżki cukru – na wierzchnią warstwę
PRZYGOTOWANIE:
1. Rozpuść galaretki w 1/2 l gorącej wody, a następnie odstaw do wystygnięcia. W tym czasie, na patelni z odrobiną masła i cukrem, podsmaż wiórki kokosowe. Powinny być zarumienione.
2. Mikserem na wysokich obrotach, ubij śmietanę na sztywno. Potem zmniejsz obroty miksera i nie przerywając ubijania, dodawaj cukier puder, cukier waniliowy i twaróg, a na samym końcu schłodzoną galaretkę. Gładka i jednolita masa twarogowa powinna lekko stężeć, aby nie wchłonęła herbatników.
3. Formę o wymiarach 20×20, wyłóż folią spożywczą lub aluminiową i na jej dnie, poukładaj ciasno herbatniki. Teraz wylej masę twarogową, rozprowadź ją na całej powierzchni, wygładź i posyp obficie prażonymi wiórkami kokosowymi.
4. Wstaw sernik do lodówki na całą noc, do całkowitego stężenia. Smacznego!