Śniadanie według „leniwej żony”. Czyli najszybsze i najmniej pracochłonne śniadanie jakie kiedykolwiek robiłaś i to bez zbędnych ceregieli.
238
W dzisiejszych czasach życie toczy się bardzo szybko. Ludzie muszą wstawać rano do pracy, robić śniadanie lub wyszykować dzieci do szkoły, a na te wszystkie i inne obowiązki zwyczajnie braknie rano czasu. Często nie mamy chwili nawet na przygotowanie sobie dobrego jedzenia. Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. To od niego zaczyna się cała nasza dniówka. Jeśli więc potrzebujesz prostego patentu na szybkie śniadanie, to nie mogłaś trafić lepiej!
Co powiesz na to żeby wziąć bagietkę ewentualnie małe kromki chleba, napełnić smakowitym nadzieniem po czym włożyć na kilka minut do piekarnika lub kuchenki mikrofalowej? Nic prostszego, prawda?
Zdradzimy Wam sekret wykonania najprostszego śniadania o nazwie „Śniadanie według leniwej żony”. Z pewnością wszystkie poniższe składniki znajdują się w Waszej kuchni.
Te oto widoczne poniżej rumiane kromeczki z obfitą warstwą ciągnącego sera możesz zapakować i zabrać ze sobą gdziekolwiek będziesz – w pracy, na wycieczce, możesz je włożyć również do dziecięcego tornistra. Jednym słowem to śniadanie cię nie rozczaruje, od razu je polubisz.
SKŁADNIKI:
-
Bagietka 1 sztuka
-
Pieczarki 200 g
-
Twardy ser 100 g
-
3 łyżki śmietany
-
Cebula 1 sztuka
-
Czosnek 1 ząbek
-
Olej słonecznikowy 50 ml
-
Sól (dla lepszego smaku)
-
Pieprz (dla lepszego smaku)
PRZYGOTOWANIE:
Bagietkę należy pokroić na odcinki o szerokości 5 – 7 cm; wydrąż dziurę w każdym odcinku, wyjmując miękką część bagietki za pomocą łyżeczki. Na końcu ma powstać coś w rodzaju szklanki z dnem.
Do przygotowania nadzienia będziesz potrzebowała umyć dokładnie pieczarki i drobno je posiekać. Obierz cebulę i czosnek, a następnie posiekaj je jak w przypadku pieczarek. Smaż wszystko na rozgrzanej patelni przez następne pięć minut. Przed końcem dodaj śmietanę, sól i pieprz, wszystko dokładnie wymieszaj.
Nałóż delikatnie nadzienie do wnętrza „chlebowych kubeczków” i posyp tartym serem. Następnie należy przygotować naczynie nasmarowane olejem słonecznikowym i włożyć do niego kawałki bagietki.
Naczynie włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 7-8 minut, aż bagietka się zarumieni, a ser się roztopi.