DeseryPrzepisy kulinarne Śmietanowe rogaliki – Tak łatwego i szybkiego deseru, nigdy wcześniej nie robiłam Last updated mar 13, 2024 9 928 Do przygotowania tych rogalików, potrzebujesz jedynie 20 minut i minimalnego zestawu produktów, który niemal zawsze znajdziesz w swojej kuchni. To idealny, szybki deser do filiżanki gorącej, aromatycznej kawy lub herbaty, kiedy niezapowiedziani goście zaraz zapukają do twoich drzwi… Do dzieła! SKŁADNIKI: 300g mąki pszennej 200 g kwaśnej śmietany 200 g masła 2 jajka 90 g cukru 5 g proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli PRZYGOTOWANIE: 1. Do roztopionego masła, dodaj cukier i wymieszaj. Poczekaj, aż wystygnie a następnie dodaj jajka, śmietanę i ubij trzepaczką. 2. Do masy, dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj i zagnieć delikatne i elastyczne ciasto. 3. Z gotowego ciasta uformuj grubsze ruloniki, a następnie połącz ze sobą końce. 4. Ułóż rogaliki na wysmarowanej tłuszczem blasze i piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 15 minut. Przed podaniem, gotowe rogaliki posyp cukrem pudrem. Smacznego!