Smażony Karp – Tak Przygotowanego Zjesz Z Prawdziwą Przyjemnością.
18 514
Karp to ryba słodkowodna i tradycyjna wigilijna potrawa. Pozostaje soczysta nawet po usmażeniu, jednak co z irytującymi małymi ośćmi, które zamieniają jedzenie pysznego karpia w prawdziwy test cierpliwości?
Oto rewelacyjny sposób na pieczenie karpia, dzięki któremu ten problem zostawisz za sobą… Nie odmawiaj sobie przyjemności z jedzenia karpia!
Ta metoda świetnie sprawdza się również przy smażeniu innych ryb, takich jak leszcze i płocie. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI
1 kg świeżego karpia
1 łyżeczka soku z cytryny
olej do smażenia
mąka
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
1. Oczyść karpia z łusek i wnętrzności. Odetnij głowę i dokładnie umyj tuszkę.
2. Z każdej strony karpia, ostrym nożem wykonaj nacięcia poprzeczne o głębokości 3-4 mm (nie przecinaj kręgosłupa).
3. Polej rybę sokiem z cytryny, dopraw pieprzem, solą i marynuj przez 15 minut. Karp jest sporą rybą, więc możesz przekroić ją na kilka części.
4. Obtocz rybę w mące i smaż na patelni z rozgrzanym olejem na złoty kolor pod przykryciem.
Smacznego!
Ości ryb, przygotowanych w ten sposób miękną podczas smażenia i dlatego nie są wyczuwalne. Możesz czerpać przyjemność z jedzenia karpia bez niespodzianek.