Ta cukinia jest smaczniejsza niż mięso: dzięki temu przepisowi każdy pokocha to warzywo.
44 767
Moja babcia potrafi wyczarować w kuchni niemal wszystkie dania z cukinii. Począwszy od sycących placków na śniadania, poprzez smakowite desery, pyszne marynaty, pachnące ciasta czy wartościowe posiłki na obiad.
Jednak furorę w naszej rodzinie i wśród znajomych robi przepis mojej babci na smażoną cukinię.
Smażona cukinia z dressingiem czosnkowo-orzechowym pojawia się na naszym stole podczas niemal wszystkich rodzinnych uroczystości. I za każdym razem znika szybciej niż mięsne przystawki i tradycyjne sałatki. To prawdziwa uczta dla podniebienia.
Pyszna smażona cukinia
SKŁADNIKI
-
1 cukinia średniej wielkości
-
3 ząbki czosnku
-
1 średni pęczek natki pietruszki
-
½ łyżki orzechów włoskich
-
olej do smażenia i dressingu
-
sól do smaku
PRZYGOTOWANIE
Zaczynamy od przygotowania dressingu. W tym celu przeciskamy czosnek przez praskę. Siekamy drobno natkę pietruszki i miażdżymy orzechy. Wszystkie składniki przekładamy do miseczki, dodajemy kilka kropli oleju i solimy do smaku. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok, żeby nasz dressing „przegryzł się”.
Teraz czas zająć się cukinią. Rozpoczynamy od odcięcia końcówek. Potem cienko obieramy warzywo, kroimy wzdłuż na cztery części i z każdej usuwamy nasiona. Tak postępujemy z cukinią, która jest dojrzała. W przypadku młodej cukinii, w zupełności wystarczy ją dokładnie umyć. Nie ma też potrzeby wykrawania gniazd nasiennych. Cukinię kroimy w kostkę średniej wielkości. Należy uważać, by kawałki nie były zbyt drobne, bo podczas smażenia mogą nam się „rozpaćkać”.
Rozgrzewamy patelnię z olejem i układamy luźno na spodzie kawałki cukinii. Pilnujemy, by cukinia smażyła się wolno i nie trzymamy jej zbyt długo na ogniu. Warzywo obsmażamy z każdej strony na lekko złotawy kolor. Obsmażone kawałki przekładamy do salaterki i smażymy w ten sam sposób kolejne aż do usmażenia całej cukinii.
Nie musimy czekać aż warzywo wystygnie, od razu możemy wlać do salaterki nasz dressing. Teraz wystarczy już tylko delikatnie wymieszać i gotowe!
Największy mięsożerca przy stole szybko przekona się do tak serwowanej cukinii. A smażone warzywo na stałe wpisze się w menu spotkań z gronie przyjaciół i rodziny.