Smażenie mięsa i ryb na patelni – oto 10 złotych zasad.

Nie wszyscy wiedzą, jak smażyć mięso lub ryby, aby danie okazało się jednocześnie soczyste, delikatne i chrupiące. Może się wydawać, że jest to dość proste: rozgrzać olej na patelni i usmażyć.

W rzeczywistości proces ten wymaga pewnej wiedzy, która gwarantuje zwycięstwo w tym kulinarnym pojedynku z mięsem i rybami.

 

Oto 10 złotych zasad – jak smażyć mięso i ryby:

1. Smaż mięso i ryby wyłącznie w rafinowanym oleju. Jego ilość powinna wynosić około 8% masy produktu. Ponadto patelnia powinna mieć gruby spód.

2. Aby mięso było dobrze usmażone, należy je wysuszyć z nadmiaru wody papierowym ręcznikiem. Faktem jest, że nadmiar wilgoci wytwarza parę, co spowalnia proces prażenia i brązowienia.

3. Mięso musi być smażone tuż przed podaniem. Solenie go przed smażeniem nie jest zalecane, ponieważ spowoduje to wydzielanie wody.
Zdecydowanie lepiej jest posypać mięso solą na kilka minut przed końcem smażenia.
4. Aby panierka była złota, najpierw zanurz mięso lub rybę w ubitym jajku, a następnie w bułce tartej.

5. Nie zaleca się zbyt często przewracać na drugą stronę mięsa podczas smażenia.
6. Aby zmiękczyć mięso ze starszych zwierząt, najpierw zamarynuj je. Jeśli nie masz na to czasu, posmaruj je musztardą. Aby uzyskać dodatkową miękkość, mięso można urobić tłuczkiem i pokropić sokiem z cytryny.
7. Mięso i kotlety należy smażyć wyłącznie na dobrze rozgrzanej patelni. Skrop kilkoma kroplami wody grzejący się olej. Jeśli syczą i odparowują prawie natychmiast, zacznij smażyć.

8. Aby uniknąć nieprzyjemnych zapachów podczas smażenia ryb, umieść plastry surowego ziemniaka na patelni.
9. Aby mięso było smaczniejsze, trzymaj je przed pieczeniem kilka minut we wrzącej wodzie.
10. Jeśli chcesz, aby cebula do mięsa nabrała pysznego złotożółtego koloru, obtocz ją w mące.

 

Większość z nas zna problem z ośćmi u ryb. Ile żmudnej pracy potrzeba, aby się ich pozbyć! A jeśli chodzi o karmienie dzieci, zadanie staje się jeszcze trudniejsze.
Tylko jedna sztuczka – to wszystko, czego potrzebujesz, aby łatwo usmażyć ulubioną rybę bez ości! Ta metoda jest odpowiednia dla ryb takich jak karaś, leszcz, płoć i innych ryb o małych ościach. Oto ona:
1. Na początek dokładnie oczyść rybę z narządów wewnętrznych i łusek.
2. Wytrzyj rybę papierowym ręcznikiem.

3. Posól suchą rybę grubą solą i pozostaw na 30 minut, nie mniej.
4. Ostrym nożem, nacinaj obie strony ryby od kręgosłupa do brzucha, ale nie przecinaj do końca.

5. Włóż pokrojoną w pióra cebulę i liść laurowy do środka ryby.
6. Nacięcia można skropić sokiem z cytryny (albo powkładać plasterki cytryny) lub octem ryżowym / winnym. Kwas pomoże zmiękczyć drobne ości.
7. Smaż rybę na małym ogniu, uprzednio obtoczoną w mące.

Może powstać pytanie, gdzie zniknęły małe ości, których tak boimy się znaleźć? Odpowiedź jest prosta: dzięki gorącemu olejowi zmiękczają się, co pozwala jeść ryby bez myślenia o nich. Zapamiętaj lub zapisz te złote rady smażenia i wykorzystaj je dla zdrowia.

 

Smacznego!

error: Content is protected !!