Jak zrobić słodko-kwaśny sos jabłkowy. Pasuje do każdego dania.

Każdy z nas do różnych potraw używa różnego rodzaju sosów: do dań głównych zazwyczaj używamy sosów pikantnych, do deserów natomiast – owocowych.

 

Sosy to zazwyczaj dodatek bardzo kaloryczny i niezdrowy, gdyż jego częścią składową prawie zawsze są majonez lub śmietana (w przypadku sosów dodawanych do dań głównych) a także duża ilość cukru (w sosach do deserów).

 

Jest jednak alternatywa – niekonwencjonalna, oryginalna w smaku, wyglądzie i składzie a przede wszystkim zdecydowanie fit!

 


O słodko-kwaśnym sosie jabłkowym usłyszałam od mojej przyjaciółki, opowiadała, że jest przepyszny, świeży, lekki i pasuje absolutnie do wszystkiego: począwszy od ryb, poprzez mięsa, warzywa, sałatki, na deserach skończywszy!

 

Nie uwierzyłam dopóki nie spróbowałam! Rzeczywiście „niebo w gębie”! A niewątpliwie jego dodatkową zaletą jest łatwość i szybkość przygotowania – cała procedura trwa zaledwie 5 minut.

 

Nie bez znaczenia jest również to, że do sporządzenia sosu potrzebujemy tylko kilku podstawowych składników, które zazwyczaj każda z nas ma w kuchni.

 

Jak przygotować pyszny sos, który będzie pasował absolutnie do każdego dania, czy to mięsa, ryby, a nawet warzyw?

 

Sos jabłkowy

 

SKŁADNIKI
  • 1 jabłko
  • 50 g natki pietruszki
  • 2 łyżki.  olej roślinny
  • 1/2 łyżeczki sól
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki. l woda

 

PRZYGOTOWANIE
1. Jabłko umyj a następnie obierz je ze skórki

 

2. Wytnij z jabłka gniazdo, pokrój na mniejsze cząstki, wrzuć do blendera.

 

3. Czosnek obierz i dodaj do jabłka.

 

4. Dolej olej roślinny, wodę oraz sól, całość rozdrobnij do uzyskania gładkiej masy.

 

5. Na koniec dodaj pietruszkę i całość ponownie zblenduj.

 

Słodko-kwaśny sos jabłkowy gotowy! Pozostaje delektować się smakiem! A więc – smacznego!

 

 

Spróbuj, a na pewno zagości w Twojej kuchni na zawsze!

error: Content is protected !!