Przepis na domowe śliwki kandyzowane. To prawdziwa petarda. Warto się postarać, choć nie jest to łatwe.
1 476
Śliwki są jednym z owoców, które zachowują większość swoich dobroczynnych składników nawet po zakonserwowaniu.
Niedobór witamin jest bardziej powszechny zimą. Aby temu zaradzić, można dodać śliwki do swojej diety. Kandyzowane stanowią doskonałą przekąskę.
Składniki:
4 kg śliwek, bez pestek
1 szklanka wody
1,5 kg cukru
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
Sposób przygotowania:
Umyj śliwki i wyjmij pestki. Zagotuj mieszankę cukru i wody, aż powstanie syrop. Gotuj śliwki przez około pół godziny na małym ogniu. Następnie usuń owoce z mieszanki. Można to zrobić za pomocą łyżki, łyżki cedzakowej lub łyżeczki. Kontynuuj mieszanie syropu, aż zgęstnieje.
Pozwól syropowi ostygnąć w rondelku. Gdy syrop ostygnie, dodaj śliwki i delikatnie podgrzej. Śliwki nadal umieszczać w sitku i pozostawić do ostygnięcia, aż staną się miękkie i błyszczące. Kwasek cytrynowy należy dodać do syropu tuż przed zanurzeniem śliwek.
Kandyzowanie przedłuża czas, w którym śliwki mogą pozostać jadalne. Wysoki poziom cukru i kwasku cytrynowego umożliwia konserwowanie śliwek. Są one słodkie i cierpkie, prawie jak marmolada.