Ślimaczki twarogowe z mięsem – Moja rodzina je uwielbia.
3 188
Kiedy zobaczyłam ten przepis pierwszy raz, natychmiast wiedziałam co przyrządzę domownikom na kolację dziś wieczorem. Jako nadzienie najlepiej sprawdza się mięso mielone wołowo – drobiowe.
Ich łagodny smak, miękkość, soczystość i aromat podczas jego przygotowywania sprawia, że cała rodzina biegnie do stołu.
SKŁADNIKI NA CIASTO
250 g twarogu
1,5–2 łyżki mąki
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
szczypta soli
SKŁADNIKI NA NADZIENIE
400 g mięsa mielonego
1 cebula
1–2 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
PRZYGOTOWANIE
1. Przełóż twaróg do głębokiej miski, rozgnieć widelcem, a następnie dodaj jajka. Następnie dodaj olej, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dobrze wymieszaj.
2. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę. Zagnieść ciasto. Należy pamiętać, że może być potrzeba dodać trochę więcej mąki, wszystko zależy od wilgotności twarogu. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
3. Aby przygotować nadzienie, drobniutko posiekaj cebulę i czosnek. Dodaj do mielonego mięsa (ja mielę wołowinę i drób). Dodaj sól i przyprawę. Dobrze wymieszaj.
4. Rozwałkuj ciasto (około 40 x 30 cm). Farsz równomiernie rozprowadź na całej powierzchni ciasta.
5. Zroluj ciasto z mielonym mięsem, a następnie pokrój na kawałki około 1-1,5 centymetra.
6. Smaż na patelni w rozgrzanym oleju po obu stronach na średnim ogniu.
7. Pyszne ślimaczki z mięsem są gotowe. Smacznego!
Po prostu niemożliwe jest oderwanie się od jedzenia tych ślimaczków! Spróbuj je przygotować, a sama się przekonasz. Dodadzą siły i energii na nowy dzień!