Śledź w oleju z cebulką – Znika ze stołu tak samo szybko, jak szybko możesz go przygotować. Ten doskonały smak nie ma sobie równych
797
Czy może być coś lepszego, niż doskonały śledź w oleju na świątecznym stole? Nie sądzę… Przygotowany w ten sposób, nie ma sobie równych i od wielu lat zachwyca moich bliskich i przyjaciół tak samo jak za pierwszym razem.
Wystarczy zaledwie kilka składników i dobrej jakości produkty, aby łatwo i szybko przygotować idealną przekąskę z rybką w roli głównej. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
7 matiasów,
2 cebule,
4 łyżki octu 10%,
2 łyżki rzepakowego oleju i dodatkowo do zalania śledzi.
PRZYGOTOWANIE:
1. Matiasy mocz w wodzie przez 2 godziny. Następnie, wymień wodę na czystą, dodaj 4 łyżki octu, 2 łyżki oleju i wymieszaj. Mocz śledzie przez kolejne 2 godziny.
2. Podwójne moczenie sprawi, że matiasy będą miały wyrazisty smak, a ocet nie będzie nadmiernie wyczuwalny.
3. Po tym czasie, pokrój je na mniejsze kawałki i układaj w słoiku naprzemiennie z cebulą, pokrojoną w piórka. Całość, zalej olejem tak, aby przykryć śledzie w słoiku.
4. Zakręć szczelnie słoik i wstaw do lodówki na całą noc, aby matiasy dobrze się przegryzły w zalewie. Gotowe!
Doskonały śledź w oleju z cebulką, doskonale uzupełni smakowitą przekąską każdy świąteczny stół. Smacznego!