Śledź w oleju z cebulką – Znika ze stołu tak samo szybko, jak szybko możesz go przygotować. Ten doskonały smak nie ma sobie równych

Czy może być coś lepszego, niż doskonały śledź w oleju na świątecznym stole? Nie sądzę… Przygotowany w ten sposób, nie ma sobie równych i od wielu lat zachwyca moich bliskich i przyjaciół tak samo jak za pierwszym razem.

Wystarczy zaledwie kilka składników i dobrej jakości produkty, aby łatwo i szybko przygotować idealną przekąskę z rybką w roli głównej. Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI:
  • 7 matiasów,
  • 2 cebule,
  • 4 łyżki octu 10%,
  • 2 łyżki rzepakowego oleju i dodatkowo do zalania śledzi.

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Matiasy mocz w wodzie przez 2 godziny. Następnie, wymień wodę na czystą, dodaj 4 łyżki octu, 2 łyżki oleju i wymieszaj. Mocz śledzie przez kolejne 2 godziny.

2. Podwójne moczenie sprawi, że matiasy będą miały wyrazisty smak, a ocet nie będzie nadmiernie wyczuwalny.

3. Po tym czasie, pokrój je na mniejsze kawałki i układaj w słoiku naprzemiennie z cebulą, pokrojoną w piórka. Całość, zalej olejem tak, aby przykryć śledzie w słoiku.

4. Zakręć szczelnie słoik i wstaw do lodówki na całą noc, aby matiasy dobrze się przegryzły w zalewie. Gotowe!

 

Doskonały śledź w oleju z cebulką, doskonale uzupełni smakowitą przekąską każdy świąteczny stół. Smacznego!

error: Content is protected !!