Śledź w marynacie musztardowej- Pyszna przekąska dla fanów wyrazistych smaków.
3 204
Lubię mieć świetnie przyrządzonego śledzika w lodówce. Nie wiem kiedy będę miała ochotę na śledzia w doskonałej zalewie. Gdy już nadejdzie ten moment wystarczy podejść do lodówki i już mogę cieszyć się tym pysznym smakiem. Zapraszam na przepis poniżej.
LISTA SKŁADNIKÓW:
300 ml kefiru
3 świeże płaty śledziowe
2 łyżeczki musztardy dijon
2 łyżeczki musztardy miodowej
Litr wody
Łyżeczka soli
Łyżeczka cukru
Łyżeczka soku z cytryny
Do smaku olej słonecznikowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Dokładnie umyj, następnie przekrój na pół płaty śledziowe.
2. Do miski wlej wodę i dodaj sól, następnie w takiej solance zanurz kawałki ryby. Na dwie godziny włóż do lodówki.
3. Po upływie tego czasu wyjmuj rybę z solanki i pokrój na kawałki takie jak uważasz.
4. Do miski wlej kefir, roztopione masło, musztardę dijon oraz miodową, dodaj sok z cytryny i cukier, dokładnie wymieszaj.
5. Powkładaj do słoika śledzie, następnie zalej marynata i szczelnie zamknij. Przechowuj w lodówce minimum 6 godzin. To już wszystko!
Śledzie podawaj z kromką chleba żytniego oraz pokrojoną cienko cebulką. Życzę smacznego!