Koperek – Znajomy ogrodnik zdradził mi cenne wskazówki jak go siać w lipcu, aby zawsze był bujny i zdrowy.

Uwielbiam świeży koperek i w mojej kuchni stanowi niezbędny dodatek wielu dań. Nie wyobrażam sobie młodych ziemniaczków, mizerii i surówek bez koperku, szczególnie w lecie.

 

Dobry znajomy mojego taty, jest ogrodnikiem z krwi kości i z prawdziwą przyjemnością oraz błyskiem w oku zdradził mi kilka wskazówek, dzięki którym cieszę się smakiem świeżego kopru aż do późnej jesieni.

 

 

Otóż okazało się, że koperek można wysiać w lipcu, wystarczy tylko postępować zgodnie z tymi wskazówkami:

 

 

Przygotuj glebę

Nigdy nie rób wysiewu kopru w glebę wapienną, ponieważ zdecydowanie się do tego nie nadaje. Miejsce kopru powinno być nasłonecznione i nawożone organicznymi nawozami, np: humusem lub kompostem.

 

Przygotuj nasiona

Co najmniej tydzień przed planowanym wysiewem kopru, umieść nasiona na zmoczonej wodą płóciennej szmatce lub gazie i zmieniaj wodę co 8 godzin przez 7 dni. W tym czasie, nasiona wykiełkują i po wysianiu o wiele szybciej zaczną piąć się w górę.

 

Bez namoczenia, pierwsze pędy pojawią się dopiero po co najmniej 2 tygodniach.

 

Zrób prawidłowy wysiew

Nasiona kopru, powinny znaleźć się w ziemi na głębokości ok. 3 cm. i w rozstawie co najmniej 25 cm. Koperek dobrze czuje się w towarzystwie innych warzyw, więc możesz z powodzeniem zasiać koper w grządkach sałaty czy rzodkiewki.

 

Przerzedzaj młode rośliny

Prawidłowa odległość między roślinami, powinna wynosić 3-5 cm., zatem konieczne jest ich przerywanie po pojawieniu się pierwszych pędów, a następnie powtórzyć kiedy pojawią się 3-4 liście.

 

Najlepiej jest to robić po deszczu lub po podlaniu, kiedy gleba jest mokra. Dzięki regularnemu przerzedzaniu kopru, będzie rósł szybciej bujny i dorodny.

 

Pamiętaj również, że glebę trzeba regularnie nawilżać i w razie konieczności nawozić. Wysiew kopru nie zajmuje wiele czasu, jest łatwy i nie sprawi kłopotu nawet najmniej doświadczonym ogrodnikom. A w nagrodę, w Twojej kuchni zawsze będzie gościł bujny, zdrowy i aromatyczny koperek. Powodzenia!

error: Content is protected !!