„Sernik z rosą” – Błyskawiczne ciasto, które zaserwujesz swoim gościom z największą przyjemnością
20 439
Proste i szybkie przepisy na pyszne ciasta to receptury dominujące w kuchni każdej gospodyni. Sprawdzone, błyskawiczne przygotowanie to sposób na spędzanie w kuchni jak najmniej czasu, a tym samym na cieszenie się wspólnym czasem z rodzina i przyjaciółmi.
„Sernik z rosą”
Sernik z rosą to ciasto, które zachwyca nie tylko nieziemskim smakiem. Po ostygnięciu zaobserwować możemy… magię!!! Na powierzchni sernika zaczynają pojawiać się małe kropelki. Jaką tajemnicę w sobie kryją? Dowiemy się zaraz po przygotowaniu.
Ciasto – składniki
-
mąka pszenna – 250 gramów
-
masło – 80 gramów
-
łyżeczka proszku do pieczenia
-
1 jajko
-
cukier – 2 łyżki stołowe
Nadzienie serowe – składniki
-
twaróg – 500 gramów
-
cukier – 100 gramów
-
3 żółtka jaj
-
kwaśna śmietana – 100 gramów
-
kasza manna – 1 łyżka stołowa
-
wanilia w proszku/ aromat waniliowy – szczypta/ kilka kropel
Piana – składniki
-
3 białka jaj
-
cukier puder – 3 łyżki stołowe
Przygotowanie
Pierwszym krokiem jest przygotowanie ciasta. Posiekaj masło z mąką i proszkiem do pieczenia. Masło można również zetrzeć na tarce, aby łatwiej je połączyć z sypkimi produktami. Jajo ubij z cukrem i wymieszaj z masłem, mąką oraz proszkiem do pieczenia. Zagnieć ciasto. Otrzymane ciasto owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Kolejnym etapem jest przygotowanie nadzienia serowego. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w blenderze. Z żółtek, twarogu, śmietany, kaszy manny, cukru powinna powstać jednolita konsystencja.
Najważniejszym krokiem, który pozwoli otrzymać „rosę” jest piana. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę.
Następnie wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm. Włóż do blachy i uformuj palcami. Ciasto upiecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez czas ok. 20 minut.
Tak przygotowaną podstawę sernika wyjmij z piekarnika, a następnie ułóż na niej kolejno nadzienie oraz pianę. Piecz całość przez następne 15 minut, aż do pojawienia się na wierzchu złocistej skórki.
Następnie otwórz piekarnik, jednak pamiętaj by nie wyciągać ciasta od razu, ponieważ może to skutkować opadnięciem piany. Zostaw upieczone ciasto w otwartym piekarniku na kolejne 30 minut.
Po tym czasie wyjmij sernik i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
Po ok. 1,5 godziny na wierzchu zaczną pojawiać się wspomniane, magiczne kropelki. Są one wynikiem karmelizacji cukru, który pod wpływem temperatury jest uwalniany z bezowej piany.
Sernik z rosą jest puszystym ciastem, które rozpływa się w ustach. Jest wyśmienitym specjałem na wiele rodzinnych uroczystości (takich jak urodziny, imieniny, wesela, świąteczne dni) oraz na codzienne spotkania z przyjaciółmi. Koniecznie wypróbuj ten przepis i zaskocz swoich bliskich sernikiem, którego smaku z pewnością długo nie zapomną!