Sernik z nutką cytrynową – Zaskocz swoich bliskich deserem, jakiego dotąd jeszcze nie próbowali. Powali ich na kolana i zapragną więcej
491
Genialny i najszybszy, najsmaczniejszy sernik jaki dotąd jadłam. Pięknie wygląda, smakuje wyśmienicie i zawsze zachwyca smakiem moich bliskich, rodzinę i przyjaciół. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
Twaróg z wiaderka 1 kg,
śmietanka 36% 100 ml,
śmietankowy budyń bez cukru 2 opakowania,
mleko słodzone skondensowane 1 puszka,
białka 6 sztuk,
żółtka 6 sztuk,
skórka starta z jednej cytryny,
szczypta soli.
PRZYGOTOWANIE:
1. Do głębokiej miski, wlej skondensowane mleko, śmietankę, sok z cytryny i skórkę cytrynową, potem dodaj żółtka, pokruszony twaróg i budyń. Mieszaj mikserem na najniższych obrotach, przez 15 minut.
2. W osobnej misce, ubij białka jajek z solą na gęstą, białą pianę. Potem, dodaj je do masy serowej i delikatnie wymieszaj łyżką. Przełóż masę, do wysmarowanej masłem tortownicy i wygładź powierzchnię.
3. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 30 minut.
4. Po tym czasie, zmniejsz temperaturę pieczenia do 150 stopni, przykryj ciasto papierem do pieczenia i piecz kolejne 40 minut. Gotowe!
Ciasto, pozostaw w gorącym piekarniku do czasu, aż całkowicie wystygnie. Potem wyjmij je z formy i posyp obficie cukrem pudrem lub polej ulubioną polewą. Smacznego!