Sernik z Brzoskwiniami – Delikatny i kremowy sernik, który pokochają wszyscy.
2 729
Twaróg jest bogactwem pełnowartościowego, łatwostrawnego i przyswajalnego białka. Włączenie go do diety dzieci, sprzyja poprawie koncentracji, eliminuje zmęczenie, zapobiega miażdżycy i korzystnie wpływa na układ nerwowy.
Nawet, jeśli twoja pociecha nie przepada za twarogiem, tym sernikiem będzie zachwycona! Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE
100 g masła
200 g mąki
1 jajko
2-3 łyżki mleka
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA NADZIENIE
300 g twarogu
50-100 g cukru (do smaku)
wanilina
2 jajka
1 łyżka skrobi
brzoskwinie w puszkach
PRZYGOTOWANIE
1. Utrzyj masło z mąką, a następnie dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Nie ugniataj ciasta zbyt długo, ponieważ masło zacznie się topić, a ciasto będzie się kleić. Wyłóż ciasto do formy, przykrytej papierem do pieczenia, tworząc boki. ponakłuwaj ciasto widelcem na całej powierzchni i włóż do lodówki na pół godziny.
2. Teraz przygotuj nadzienie. Przetrzyj twaróg przez sito i wymieszaj z cukrem, jajkami, skrobią i wanilią.
Schłodzone wcześniej ciasto, włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 10 minut.
3. Po tym czasie, wyłóż masę serową na cieście, poukładaj na wierzchu połówki brzoskwiń tak, aby lekko utopiły się w masie. Włóż ciasto do piekarnika i piecz jeszcze pół godziny, na złotobrązowy kolor.
Sernik jest pyszny zarówno na zimno, jak i na ciepło. Jest idealny do popołudniowej aromatycznej herbatki lub kubka gorącego kakao. Smacznego!