Sernik Kakaowy – Z pewnością takiego jeszcze nie jadłaś.
3 646
To ciasto spodoba się wszystkim miłośnikom twarogu. Szybkie, łatwe i proste w przygotowaniu. Bardzo delikatne, kremowe i przypominające smak lodów wnętrze sprawi, że zapragniesz więcej…
SKŁADNIKI NA CIASTO
250 g mąki
125 g cukru
1 jajko
25 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g masła
szczypta soli
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ
500 g tłustego twarogu
100 g cukru
3 jajka
2 łyżki skrobi
1 saszetka cukru waniliowego
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ
75 g cukru
75 g masła
150 g mąki
2 łyżki kakao
PRZYGOTOWANIE
1. Przesiej kakao i mąkę przez sito. Dodaj cukier, jajko i miękkie masło. Posiekaj nożem. Zagnieć miękkie ciasto i przechowuj w lodówce przez 30 minut.
2. Rozwałkuj ciasto na stole i ostrożnie rozłóż je w wysmarowanej olejem formie. Ciasto musi być równomiernie rozmieszczone na spodzie i po bokach formy.
3. Aby przygotować masę serową, oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem i skrobią, dodaj twaróg oraz cukier waniliowy i dobrze wymieszaj. Następnie delikatnie za pomocą łopatki dodaj ubite białka. Delikatnie wymieszaj.
4. Aby przygotować kruszonkę, utrzyj wszystkie składniki w dłoni na niewielkie okruchy.
5. Rozłóż masę serową do formy i posyp całość grubo kruszonką.
6. Piecz ciasto w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę. Aby ciasto nie osiadło, pozwól mu ostygnąć w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.