Ser, który jest łatwy i pyszny oraz nie zawiera konserwantów, tak przygotowany na pewno posmakuje całej rodzinie. Zapraszam na przepis.

Z dobranych starannie składników , możesz otrzymać domowy kanapkowy serek.

 

Nie potrzebujesz specjalistycznego sprzętu do otrzymania tureckiego domowego serka. Tak przygotowany serek na pewno posmakuje Tobie jak i całej Twojej rodzinie.

 

LISTA SKLADNIKÓW:
  • 2 łyżki soli
  • 2-3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 2 l pasteryzowanego mleka 3,2%
  • Na 1 filiżankę sok z jednej cytryny

 

PRZYGOTOWANIE:

1.W garnku elektrycznym zagotuj mleko. Gdy już się zagotuje dodaj sok z cytryny. Na średnim ogniu gotuj, mieszaj do połączenie się składników.

2.Za pomocą sita, przecedź uzyskaną masę. Należy odsączyć cały płyn z serwatki. Przez 2 minuty używając miksera, miksuj serek śmietankowy.

Bardzo prosty jest ten przepis, jako przekąskę go wykorzystaj lub na przygotowanie bazy do serków o różnych smakach. Do przepisu tego dodaj oliwę truflową lub orzechy.

 

Ser i oliwa truflowa

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • Olejek truflowy
  • Serek śmietankowy

Połącz ze sobą w rondelku olejek truflowy oraz serek śmietankowy. Mieszaj do momentu uzyskania kremowej konsystencji.

 

Serek śmietankowy z orzechami włoskimi oraz bazylią.

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • Łyżka masła
  • Serek śmietankowy
  • Kilka włoskich orzechów
  • Szczypta soli
  • Pęczek świeżej bazylii

Wyjęte z lodówki masło połącz z serkiem śmietankowym. Dodaj orzechy oraz posiekaną bazylię. Na kawałku pergaminu rozsmaruj masę. Dokładnie w rulon ją zwiń. Przez 3 godziny przechowuj w lodówce, do momentu ,aż ser zrobi się miękki. Smacznego!

error: Content is protected !!