Ser, który jest łatwy i pyszny oraz nie zawiera konserwantów, tak przygotowany na pewno posmakuje całej rodzinie. Zapraszam na przepis.
1 197
Z dobranych starannie składników , możesz otrzymać domowy kanapkowy serek.
Nie potrzebujesz specjalistycznego sprzętu do otrzymania tureckiego domowego serka. Tak przygotowany serek na pewno posmakuje Tobie jak i całej Twojej rodzinie.
LISTA SKLADNIKÓW:
2 łyżki soli
2-3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
2 l pasteryzowanego mleka 3,2%
Na 1 filiżankę sok z jednej cytryny
PRZYGOTOWANIE:
1.W garnku elektrycznym zagotuj mleko. Gdy już się zagotuje dodaj sok z cytryny. Na średnim ogniu gotuj, mieszaj do połączenie się składników.
2.Za pomocą sita, przecedź uzyskaną masę. Należy odsączyć cały płyn z serwatki. Przez 2 minuty używając miksera, miksuj serek śmietankowy.
Bardzo prosty jest ten przepis, jako przekąskę go wykorzystaj lub na przygotowanie bazy do serków o różnych smakach. Do przepisu tego dodaj oliwę truflową lub orzechy.
Ser i oliwa truflowa
LISTA SKŁADNIKÓW:
Olejek truflowy
Serek śmietankowy
Połącz ze sobą w rondelku olejek truflowy oraz serek śmietankowy. Mieszaj do momentu uzyskania kremowej konsystencji.
Serek śmietankowy z orzechami włoskimi oraz bazylią.
LISTA SKŁADNIKÓW:
Łyżka masła
Serek śmietankowy
Kilka włoskich orzechów
Szczypta soli
Pęczek świeżej bazylii
Wyjęte z lodówki masło połącz z serkiem śmietankowym. Dodaj orzechy oraz posiekaną bazylię. Na kawałku pergaminu rozsmaruj masę. Dokładnie w rulon ją zwiń. Przez 3 godziny przechowuj w lodówce, do momentu ,aż ser zrobi się miękki. Smacznego!