W dobie dostępu do przeróżnych lekarstw, wciąż na nowo odkrywamy lecznicze właściwości prostych produktów, które znajdziemy w każdej kuchni. Należą do nich seler oraz cytryna, które w połączenia działają korzystnie na serce, ponieważ przeciwdziałają odkładaniu się tłuszczu w tętnicach.
Połączenie selera i cytryny rozbudza też układ trawienny, co pomaga w spalaniu tkanki tłuszczowej. Co więcej, spożywanie takiej mieszanki jest przyjemne, ponieważ smak jest bardzo orzeźwiający. I nie groźny do naszego portfela, nawet w dobie wysokiej inflacji.
W pierwszej kolejności należy umyć korzeń selera. Uwaga! Nie obieramy go ze skórki. To właśnie w niej znajduje się najwięcej witamin, dlatego ścieramy całość na tarce.
Cytryny również myjemy i tak samo ścieramy skórkę. Oba składniki łączymy i zalewamy wodą. Całość należy gotować przez przez około 20 – 30 minut i pozostawić na 5-6 godzin do ostygnięcia.
Na koniec dodajemy wyciśnięty sok z cytryny. Ostatni krok to wymieszanie płynu i odcedzenie go. Gotowy napój przelewamy do ciemnych butelek i przechowujemy w lodówce.
Przygotowany napój należy stosować przez okres 2 tygodni. Wystarczy pić po 100 ml 3 razy dziennie przed większymi posiłkami. Napój można rozcieńczyć wodą, jeśli jego smak jest dla nas za kwaśny.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.