To sałatka uniwersalna i nadaje się na wszystkie okazje. W dzisiejszych czasach, zawsze dobrze mieć kilka prostych przepisów na potrawy, które uratują cię z opresji w przypadku, gdy nadciągają nie zapowiedziani goście lub gdy nagle zachce się coś przekąsić.
Można ją podawać jako sałatkę lub jako pastę do pieczywa, a także świetnie smakuje podana z włoskimi makaronami. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI
100 g sera śmietankowego
3 jajka
50 g majonezu
2-3 ząbki czosnku
musztarda do smaku
czarny pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Ugotuj jajka na twardo i schłodź je w zimnej wodzie.
2. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jeśli ser jest miękki, schłodź go wcześniej w lodówce.
3. Zetrzyj jajka na tarce o grubych oczkach. Możesz zetrzeć żółtko jednego jajka do osobnej miseczki i użyć do dekoracji sałatki.
4. Wymieszaj tarte jajka i ser, dodaj majonez, musztardę, pieprz i wyciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dobrze wymieszaj. Sałatka powinna być gęsta. Można ją jeść bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego!
W przypadku tej sałatki dozwolony jest każdy fantazyjny pomysł. Możesz nie dodawać czosnku lub dodać świeże zioła. Z sałatki możesz zrobić kulki serowe i usmażyć obtoczone w panierce. bardzo interesujący smak uzyskasz również, kiedy dodasz trochę żurawiny lub pestki granatu.