Sałatka „Zorza Polarna” – Doskonałe połączenia smaków które sprawia, że obok niej nie przejdziesz obojętnie
1 435
Sałatka przygotowana według tego, sprawdzonego przepisu zawdzięcza swoją nazwę pięknym kolorom jakie prezentują składniki.
Doskonała sałatka z bakłażanem, która zachęca wyglądem a smakiem zachwyca każdego bez wyjątku. Połączenie tych smaków sprawia, że nikt nie przejdzie obok niej obojętnie. Do dzieła!
SKŁADNIKI:
Bakłażan (lub cukinia) 3 szt.
Olej słonecznikowy 5 łyżek
Ogórek świeży 4 szt.
Papryka 1 szt.
Pomidory 2 szt.
Mozzarella 180 g
Szczypiorek do smaku
Natka pietruszki do smaku
Sok z cytryny 1 łyżka
Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Bakłażana (lub cukinię) umyj, odetnij końcówki i przekrój każdą wzdłuż na pół. Następnie, ponacinaj miąższ każdej połówki wzdłuż w trzech miejscach.
2. Przełóż bakłażana do naczynia żaroodpornego, wysmaruj olejem i piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 ° C, przez 30 minut.
3. W tym czasie, pokrój w kosteczkę pomidory i paprykę. Przełóż warzywa do wygodnej miski.
4. Bakłażana po upieczeniu wystudź i obierz ze skórki. Pokrój w kosteczkę i przełóż do miski z pomidorami i papryką. Dodaj również posiekany szczypiorek, natkę pietruszki oraz dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec, przygotuj dressing: wymieszaj pozostały olej z sokiem wyciśniętym z cytryny. Polej nim sałatkę, dobrze wymieszaj i gotowe!
Podziel się tym przepisem z rodziną i przyjaciółmi, a z nami swoimi wrażeniami. Smacznego!