Sałatka z Wołowiną i Burakami – Pod kolorowymi warstwami smakuje obłędnie.

Wołowina to pyszne i zdrowe mięso, które niestety nie często kupujemy. Najczęściej przygotowujemy z wołowiny pyszne zrazy, jednak ja znalazłam niezwykłą kombinację, którą moja rodzina uwielbia.

 

 

Oto propozycja na niesamowitą sałatkę warstwową z wołowiną, która świetnie zaprezentuje się na świątecznym stole. Dodatkowo, przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu, a jej smak jest wyśmienity. Do dzieła!

 

 

SKŁADNIKI
  • 400 g gotowanej wołowiny
  • 5–6 ziemniaków
  • 1 burak
  • 300 g marchewki po koreańsku
  • 100 g groszku konserwowego
  • 1 jabłko
  • 3 jajka
  • 300 g majonezu
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • zielenina do dekoracji

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. Ugotuj do miękkości buraka i ziemniaki. Zetrzyj je do osobnych pojemników na tarce o grubych oczkach. Jabłko i jajka zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Przygotuj marchewkę po koreańsku wcześniej lub kup gotową w sklepie.

 

2. Ugotowaną wołowinę pokrój w paski i ułóż na dużym płaskim talerzu w formie do pieczenia ze zdejmowanymi bokami. Posmaruj mięso chrzanem i majonezem, posyp groszkiem konserwowym.

 

3. Następnie poukładaj warstwami kolejno: ziemniaki, marchewkę, jajka i buraki. Każdą warstwę posmaruj majonezem.

 

4. Udekoruj sałatkę świeżymi ziołami i wstaw do lodówki na 30 minut. Smacznego!

 

W Święta lubimy sobie pojeść i mięso w każdej postaci jest mile widziane na świątecznym stole. Delikatną i soczystą wołowinę pod kolorowymi warstwami warzyw, pokocha każdy miłośnik mięsa i sałatek!

error: Content is protected !!