Sałatka z Wołowiną i Burakami – Pod kolorowymi warstwami smakuje obłędnie.
1 265
Wołowina to pyszne i zdrowe mięso, które niestety nie często kupujemy. Najczęściej przygotowujemy z wołowiny pyszne zrazy, jednak ja znalazłam niezwykłą kombinację, którą moja rodzina uwielbia.
Oto propozycja na niesamowitą sałatkę warstwową z wołowiną, która świetnie zaprezentuje się na świątecznym stole. Dodatkowo, przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu, a jej smak jest wyśmienity. Do dzieła!
SKŁADNIKI
400 g gotowanej wołowiny
5–6 ziemniaków
1 burak
300 g marchewki po koreańsku
100 g groszku konserwowego
1 jabłko
3 jajka
300 g majonezu
1 łyżeczka tartego chrzanu
zielenina do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
1. Ugotuj do miękkości buraka i ziemniaki. Zetrzyj je do osobnych pojemników na tarce o grubych oczkach. Jabłko i jajka zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Przygotuj marchewkę po koreańsku wcześniej lub kup gotową w sklepie.
2. Ugotowaną wołowinę pokrój w paski i ułóż na dużym płaskim talerzu w formie do pieczenia ze zdejmowanymi bokami. Posmaruj mięso chrzanem i majonezem, posyp groszkiem konserwowym.
3. Następnie poukładaj warstwami kolejno: ziemniaki, marchewkę, jajka i buraki. Każdą warstwę posmaruj majonezem.
4. Udekoruj sałatkę świeżymi ziołami i wstaw do lodówki na 30 minut. Smacznego!
W Święta lubimy sobie pojeść i mięso w każdej postaci jest mile widziane na świątecznym stole. Delikatną i soczystą wołowinę pod kolorowymi warstwami warzyw, pokocha każdy miłośnik mięsa i sałatek!