Sałatka z Wątróbką i Pieczarkami – Pyszna, zdrowa i pięknie wygląda. Wszyscy poproszą Cię o przepis.
1 976
Żadna uroczystość nie obejdzie się bez oryginalnych sałatek. Pięknie udekorowane sałatki nadają uroczysty nastrój, pobudzają apetyt i cieszą oko.
Prosta, smaczna i bardzo zdrowa sałatka z pewnością zaskoczy gości, a najbardziej wymagającym smakoszom spodoba się połączenie delikatnej wątróbki drobiowej z pachnącymi pieczarkami.
Wątróbka drobiowa posiada wiele właściwości zdrowotnych, zawiera w swoim składzie dużo żelaza, co zwiększa poziom hemoglobiny we krwi. Jest pyszna i pięknie wygląda. Do dzieła!
SKŁADNIKI
400 g wątróbki drobiowej
300 g pieczarek
120 g marchwi
170 g ziemniaków
120 g cebuli
5 jajek
pęczek koperku
olej do smażenia
majonez, sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Do garnka wlej wodę, lekko posól i zagotuj. Następnie dodaj wątróbkę i gotuj przez ok. 15 minut. Potem pozostaw do ostygnięcia.
2. Obrane i umyte ziemniaki, marchew i jajka ugotuj.
3. Pokrojoną w pół piórka cebulę podsmaż na oleju, aż się zeszkli.
4. Drobno pokrojone pieczarki, podsmaż razem z cebulą.
5. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Smaż przez 5-7 minut, a następnie wystudź.
6. W międzyczasie zetrzyj ziemniaki, wątróbkę i marchewkę na tarce o grubych oczkach i drobno pokrój koperek. Oddziel żółtka jaj od białek i zetrzyj do osobnych miseczek na tarce o drobnych oczkach.
7. Wymieszaj startą wątróbkę z usmażonymi pieczarkami.
8. Układaj sałatkę w misce warstwami: marchewka, wątróbka z pieczarkami, koperek, żółtko, ziemniaki. Posmaruj każdą warstwę majonezem.
9. Na ostatniej warstwie odciśnij od małej miseczki kółko na środku. Uformuj z białka jajek płatki kwiatka, a przestrzeń między nimi posyp koperkiem.
10. Środek odciśnięty od miseczki wypełnij startym żółtkiem.
11. Sałatka z wątróbką z kwiatem rumianku gotowa. Cieszy oko i budzi apetyt.