Wyśmienita sałatka z surowego kalafiora z dodatkiem ogórka. Oto przepis.
1 717
Kiedyś nie jadłam kalafiora, ale zauważyła i się przekonałam do niego gdyż ma w sobie witaminy, magnez i mikroelementy.
Dzięki jedzeniu kalafiora otrzymujemy dużo białka, kwasów omega-3. Działa również na problemy z żołądkiem , na raka cukrzycę i przeziębienia. Szczególnie ważny jest w okresie jesienno- zimowym.
Nawet surowy kalafior mi smakuje. Jest chrupiący i soczysty. Przede wszystkim surowy kalafior jest dużo zdrowszy. Sałatka z ogórkiem nie tylko pięknie wygląda, ale również jest bardzo zdrowa. Jedz i bądź szczęśliwsza.
PRZYGOTUJ SKŁADNIKI:
Ogórek konserwowy – 3 sztuki
Kalafior – 400 gram
Jogurt – 180 ml
Majonez – 2 łyżki
Czosnek – 2 ząbki
Pieprz, sól i koperek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Na średnich oczkach zetrzyj kalafior.
2. Koperek posiekaj, a ogórki pokrój w kosteczkę. Majonez połącz z jogurtem, dodaj czosnek przeciśnięty przez prasę i pieprz.
3. Do miski włóż pokrojonego kalafiora o ogórka, dodaj koperek i zalej sosem czosnkowym.
4. Do smaku dopraw solą. Wszystkie składniki ze sobą połącz. To już koniec.
5. Jeśli chcesz dodaj seler, cebulę, marchew, wtedy sałatka będzie jeszcze zdrowsza. Gdy drobniej pokroisz składniki to sałatka będzie miała lepszy smak.
Sałatka pasuje do każdego gatunku mięsa. Na kolejny dzień jest jeszcze lepsza. Życzę smacznego!