Z minimalnego zestawu niedrogich produktów i pięknie prezentuje się na Świątecznym stole. Ta sałatka jest na pierwszym miejscu mojego Świątecznego menu. Moi goście bez względu na to, czy to jest rodzina, czy znajomi zawsze błagają mnie o przepis… Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI
-
3 marchewki
-
6 jajek
-
500 g filetów z kurczaka
-
2 czerwone cebule
-
twardy ser
-
pomidorki koktajlowe (według uznania)
-
pęczek ulubionych ziół
-
340 g kukurydzy w puszcze
-
1 łyżeczka cukru
-
2 łyżki octu jabłkowego
-
75 ml wody
-
czerwona papryka (według uznania)
-
czarne oliwki (według uznania)
-
sól do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Do wygodnej miski włóż obraną i pokrojoną w pół piórka czerwoną cebulę. Dodaj sól, cukier, ocet jabłkowy i wodę. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 10-15 min.
2. Fileta z kurczaka ugotuj do miękkości, ostudź i pokrój w drobną kostkę. Posiekaj drobno zioła.
3. Ugotowane marchewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ugotowane jajka na twardo przekrój na pół i oddziel białka od żółtek. Białka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, żółtka na tarce o drobnych oczkach. Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj również twardy ser.
4. Możesz już składać sałatkę w warstwy. W okrągłej formie do pieczenia o średnicy ok 20 cm. (najlepiej ze zdejmowanymi bokami), jako pierwszą warstwę ułóż ugotowanego kurczaka. Lekko ugnieć i posmaruj po wierzchu majonezem.
5. Druga warstwa to posiekane drobno zioła (część zostaw do dekoracji).
6. Marynowaną wcześniej czerwoną cebulę, odcedź na sitku i ułóż jako trzecią warstwę. Posmaruj majonezem. Następna warstwa to starta marchew. Posól i popieprz do smaku, posmaruj majonezem.
7. Kolejna warstwa to kukurydza (bez wody). Rozprowadź ją na całej powierzchni i posmaruj majonezem (odłóż trochę do dekoracji).
8. Następnie kolejno ułóż białka, majonez i żółtka (zostaw trochę białek do dekoracji).
9. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół i ułóż wokół na całym obwodzie sałatki.
10. Czarne oliwki pokrój na krążki i ułóż na całym obwodzie sałatki.
11. Z Posiekanych ziół utwórz trzeci krąg i kolejno: pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę i starte białka. Na samym środku ułóż trochę kukurydzy.
12. Przykryj sałatkę folia spożywczą i włóż do lodówki na 2-3 godziny (a nawet całą noc). Pyszna, warstwowa Świąteczna sałatka gotowa. Smacznego!