Sałatka po Dunajsku- Smakuje idealnie na każdą okazję. Moja rodzina ją uwielbia
12 099
Sałata po dunajsku składa się ze świeżych warzyw oraz pysznej , aromatycznej marynaty. Tak przygotowaną sałatę podawać możesz na każdą uroczystość lub zwykłą kolację.
Zastanawiasz się jakich składników będziesz do niej potrzebowała? Cztery podstawowe składniki muszą być w takiej samej ilości np. po 2 kg.
POTRZEBNE SKŁADNIKI TO:
Marchew
Cebula
Papryka
Pomidor
200 ml octu
2 łyżki soli
400 ml oleju słonecznikowego
360 g cukru
SPOSÓB WYKONANIA:
1.Na samym początku musisz umyć oraz obrać wszystkie potrzebne warzywa. Za pomocą tarki zetrzyj marchew, następnie na paski pokrój pomidory. W kształt półpierścieni pokrój paprykę oraz cebulę. Tak przygotowane warzywa przełóż do dużej miski lub garnka i dokładnie wymieszaj.
2.Do warzyw dodaj ocet, cukier, sól oraz olej, po czym powoli starannie całość wymieszaj. Mieszaj łyżką lub po prostu rękom.
3.Wymieszaną sałatkę pozostaw na około 60 minut. W tym czasie wszystkie warzywa zaczną puszczać sok. W przypadku gdy sałatka znajduje się w garnku, koniecznie gotuj ją na małym ogniu przez 20 minut.
4.Po tym czasie gotową sałatkę przekładaj do czystych słoików, następie szczelnie zakręć i koniecznie odwróć do góry dnem.
Sałatkę podawać możesz do mięsa, ryżu, makaronu . Idealnie smakuje także jako zwykła przekąska.