Sałatka nicejska z tuńczykiem – Doskonałe połączenie smaków, nie pozwoli jeszcze długo o sobie zapomnieć
471
Przepis na genialną sałatkę nicejską, polecam miłośnikom sztuki kulinarnej, lubiącym eksperymentować w kuchni. Doskonałe połączenie smaków na jednym talerzu sprawia, że wprost nie można jej się oprzeć. Ten smak z pewnością zostanie z Wami na dłużej…Do dzieła!
SKŁADNIKI:
Ziemniaki – 2 szt.
Kukurydza konserwowa – 400 g
Fasolka szparagowa konserwowa zielona – 200 g
Fasola konserwowa biała – 200 g
Tuńczyk w puszce – 370 g
Pomidorki koktajlowe – 8 szt.
Oliwki – 100 g
Sałata – 1 szt.
Jajka – 2 szt.
Czosnek – 1 ząbek
Cukier – 0,5–1 łyżeczki
Musztarda Dijon – 2 łyżeczki
Ocet winny – 2 łyżki stołowe
Oliwa z oliwek – 4 łyżki
Sól do smaku
Pieprz czarny do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. W misce, wymieszaj oliwę z oliwek, ocet winny, cukier, musztardę, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy składniki połączą się ze sobą – odstaw na 20 minut.
2. Jajka ugotuj na twardo, ziemniaki umyj ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Fasolę odsącz z zalewy, a następnie zalej ją wrzątkiem na 6 minut i szybko zahartuj zimną wodą na sitku.
3. Na talerzy do serwowania, ułóż liście sałaty i skrop octem winnym, potem na brzegu talerza układaj pokrojone w talarki ziemniaki i jajka, a pomidorki koktajlowe przekrojone na pół.
4. Odcedzoną z zalewy fasolę i fasolkę szparagową wymieszaj, dodaj pokrojone w plasterki oliwki i wymieszaj.
5. Ułóż mieszankę na środku talerza, a na niej rozdrobnionego tuńczyka i polej całość przygotowanym wcześniej dressingiem. Gotowe!
Przed podaniem, możesz wymieszać ze sobą wszystkie składniki (poza jajkami), nałożyć na talerz z liśćmi sałaty i ozdobić pokrojonym jajkiem. Wybór pozostawiam Tobie. Smacznego!