Sałatka modra- Rewelacyjny smak czerwonej kapusty podany w piękny sposób.
1 008
Cudowny smak sałatki z czerwonej kapusty, którą podasz jako przekąskę lub kolację dla swojej rodziny. Spróbuj , a na pewno będziesz zachwycona.
LISTA SKŁADNIKÓW:
300 gram czerwonej kapusty
5 ogórków konserwowych
600 gram ziemniaków
200 gram groszku konserwowego
Cebula
Jajko
200 ml oleju słonecznikowego
2 łyżeczki soli
Łyżeczki cukru
2 ząbki czosnku
30 ml soku z cytryny
Łyżka musztardy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1.Umyj dokładnie ziemniaki o tej samej wielkości, następnie ugotuj w osolonej wodzie w mundurkach. Ugotuj jajko na twardo.
2. Drobno poszatkuj czerwoną kapustę, dodaj łyżeczkę soli i mocno ugniataj kapustę. Do miseczki wrzuć pokrojoną w pół piórka cebulę , następnie zalej ja wrzątkiem. Przez kilka minut ją parz.
3. Ostudzone ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, groszek odsącz z zalewy, a ogórki kiszone pokrój w plasterki.
4. Do miski przełóż wszystkie składniki , również odsączoną cebulą.
5. Przygotuj teraz dressing: Do blendera włóż masło, następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól , cukier, sok z połowy cytryny, musztardę i jajko.
6. sałatkę polej przygotowanym sosem i dokładnie wymieszaj. Sałatka gotowa!
Modra sałatka posmakuje całej rodzinie jako przekąska lub kolacja. Doskonałym dodatkiem jest pieczona ryba. Życzę smacznego!