„Lady” – Niezwykle piękna i smaczna sałatka, która na uroczystym stole prezentuje się wyśmienicie
Łatwa i szybka w wykonaniu sałatka, która swoim wyglądem i smakiem zachwyci każdego. Nikt nie przejdzie obok niej obojętnie.
Cały sekret sałatki „Lady” tkwi w genialnym połączeniu niebanalnych, ale łatwo dostępnych składników. Świetnie się ze sobą komponują i razem tworzą smak idealny, nawet dla najbardziej wybrednego smakosza. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
-
filet z kurczaka – 200 g
-
Koreańska marchewka – 300 g
-
twardy ser – 150 g
-
jajka (na twardo) – 3-4 szt.
-
kiwi – 1-2 sztuki
-
jabłko (słodko-kwaśne) – 1 szt.
-
sól do smaku.
PRZYGOTOWANIE:
1. Filet z kurczaka umyj, oczyść i ugotuj do miękkości w osolonej lekko wodzie z liściem laurowym. Potem go wystudź i pokrój w drobną kostkę.
2. Kiwi obierz ze skórki i pokrój w plasterki.
3. Ugotowane jajka na twardo ostudź i oddziel białka od żółtek. Białka, ser żółty i jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Wskazówka: Jajek, nie powinno się gotować dłużej niż 8 minut, ponieważ wtedy żółtko ciemnieje i nie wygląda apetycznie.
4. Koreańską marchewkę odcedź na sitku i lekko wyciśnij. Ponieważ to długie paski, pokrój ją na drobniejsze kawałki (możesz użyć nożyczek kuchennych i pociąć je bezpośrednio do miski).
Wskazówka: Koreańską marchewkę, możesz również łatwo zrobić ją sama w domu. Przepis znajdziesz również na naszej stronie internetowej → https://www.kulinarneinfo.pl/marchewka-po-koreansku/
5. Teraz przygotuj tortownicę (ze zdejmowanymi bokami) o średniki ok. 20 cm.
6. Sałatkę układaj warstwami – każdą smarując majonezem w kolejności: Gotowany filet z kurczaka, plasterki kiwi, starte białka, starte jabłko, starty ser żółty, koreańska marchewka, a na koniec starte na tarce o drobnych oczkach żółtka. Gotowe!
Wskazówka: Majonez, możesz z powodzeniem zastąpić śmietaną.
Sałatkę przechowuj w lodówce, a przed podaniem zdejmij boki tortownicy. Udekoruj według uznania, możesz wykorzystać kawałki kiwi lub marchewkę koreańską.