Sałatka Dunajska – Poznaj przepis, który na zawsze utkwi Ci w pamięci
6 939
Proste, szybkie i genialne przepisy to coś, czego w dzisiejszych, zabieganych czasach poszukujemy najczęściej i najchętniej.
W dużej mierze smak tej genialnej sałatki, zależy od jakości użytych produktów. Idealne połączenie pysznych warzyw i smakowitej zalewy, stworzy sałatkę, której nikt się nie oprze. Świetnie smakuje do najróżniejszych dań mięsnych, tych odświętnych oraz zwyczajnych obiadowych. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
2 kg marchewki
2 kg pomidorów
2 kg cebuli
2 kg papryki
200 ml octu
360 g cukru
2 łyżki soli
400 ml oleju słonecznikowego
PRZYGOTOWANIE:
1. Obraną cebulę i paprykę, pokrój w pół piórka. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a pomidory w cienkie plasterki.
2. Przełóż warzywa do dużej miski, dodaj do nich sól, cukier, olej i ocet. Wszystko dokładnie wymieszaj odstaw na ok. 1 godzinę – warzywa w tym czasie, powinny puścić dużo soku. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw do smaku.
3. Po tym czasie, przełóż wszystko do garnka i gotuj na małym ogniu przez ok. 20 minut, licząc od czasu kiedy zaczęła wrzeć.
4. Teraz przełóż gorące warzywa do wysterylizowanych, szklanych słoików i zakręć szczelnie pokrywki. Odwróć słoiki do góry dnem, przykryj ciepłym ręcznikiem i pozostaw na całą noc.
Gotową sałatkę, przechowuj w temperaturze pokojowej. Świetnie smakuje jako samodzielna przekąska oraz jako dodatek wszelkich dań makaronowych, mięsnych i ziemniaczanych.Zapewniam, że nie powstydzisz się jej również, podając ją na świąteczny stół. Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi!