Sałatka cebulowa z jajkiem – Aromatyczna i wyrazista w smaku. Zaskoczy smakiem wszystkich miłośników oryginalnych dań
2 381
Niezwykle zdrowa, pełna witamin i szybka w przygotowaniu sałatka, którą zaskoczysz każde podniebienie. Połączenie tych składników sprawia, że jest smaczna, aromatyczna i zupełnie nie dominuje smakiem jej główny składnik – cebula. Z całą pewnością, ta sałatka zostanie z Tobą na dłużej. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
4 duże cebule
2 duże łyżki kwaśnej śmietany 18% lub majonezu
3 jajka
1 łyżka octu (lub 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego)
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka ciepłej wody
PRZYGOTOWANIE:
1. Ugotowane jajka na twardo obierz i pokrój w dużą kostkę.
2. Cebulę obierz i pokrój w piórka, a następnie przełóż ją do miski, zalej wrzątkiem i odstaw na 5-10 minut. Po tym czasie, odcedź cebulę na sitku.
Do wygodnego pojemniczka, wlej łyżkę ciepłej wody, dodaj ocet, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, zalej przygotowaną mieszanką odcedzoną cebulę i odstaw na kolejne 15-20 minut.
3. Po upływie tego czasu, ponownie przecedź cebulę przez sito, dodaj pokrojone jajka, śmietanę (lub majonez), dopraw do smaku ulubionymi przyprawami i posiekanym koperkiem. Całość wymieszaj i gotowe!
Smaczną, zdrową i aromatyczną sałatkę, możesz podawać do wszystkich dań i przekąsek mięsnych lub rybnych. Smacznego!