Ruloniki z jabłkiem, którym nie oprze się nikt z Twoich bliskich

Jesteś fanem jabłek? A może wręcz przeciwnie, nigdy za nimi nie przepadałeś? To nieistotne. Gdy spróbujesz niezwykłych jabłkowych rolek, na pewno będzie to twój ulubiony deser.

 

Mają idealny jabłkowo-cynamonowy smak, w dodatku świetnie wyglądają a ich aromat podczas pieczenia unosi się w całym domu. Jedynym minusem jest to, że są tak pyszne, że znikają dosłownie w kilka minut. Jeżeli zapraszasz znajomych, odwiedza cię rodzina lub jesteś fanem słodyczy, lepiej przygotuj podwójną porcję!

SKŁADNIKI:
  • 4 jabłka
  • 200g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 125g masła
  • 125 ml oleju
  • 125ml kefiru
  • 75g cukru pudru
  • 10g cukru waniliowego
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 jajko
  • 630g mąki pszennej
PRZYGOTOWANIE:
Jabłka obierz ze skóry, następnie zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Dodaj do nich cukier i gotuj na wolnym ogniu przez około 25 minut, aby odparował nadmiar wody. W tym momencie uważaj, aby ich nie przypalić. Gdy masa zrobi się gęsta, dodaj cynamon i zostaw do wystudzenia.
Przygotuj dużą miskę. Wymieszaj w niej masło, olej roślinny, kefir, cukier puder, cukier waniliowy, kurkumę, skrobię i jajka. Możesz wspomóc się mikserem, który pomoże ci dokładnie połączyć składniki. Gdy już masa będzie gotowa, stopniowo dodawaj mąkę i zagniataj ciasto ręką.
Powstałe ciasto podziel na małe kulki (z podanego przepisu powinno wyjść około 40 porcji). Każdą z nich rozwałkuj oraz ułóż na niej jabłkową masę. Skręć w rulon. Ułóż wszystkie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W między czasie nagrzej piekarnik do 180’C. Piecz 30 minut. Teraz delektuj się niezwykłym smakiem.

 

Jeżeli przepis spodobał ci się, podziel się nim ze swoimi znajomymi w mediach społecznościowych!

error: Content is protected !!