Roladki Ziemniaczane z Parówką – Moje dzieci nigdy nie mogą się ich doczekać.
5 883
Zawsze serwuję je moim pociechom, kiedy mają ochotę „coś” przekąsić. Szybko i tanio – bo z pewnością masz zawsze niemal wszystkie produkty w swojej kuchni. Oto pomysł jak z przysłowiowego „niczego” zrobić „coś” pysznego…
SKŁADNIKI
1 suchy andrut
500 g ziemniaków
3 parówki
50 g masła
1 jajko
sól do smaku
pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i potłucz ziemniaki z masłem.
2. Posmaruj andruta łyżką jeszcze gorącym puree ziemniaczanym.
3. Ułóż parówki wzdłuż wafla na środku.
4. Ostrożnie zwiń dość ciasno wafla w rulon. Poczekaj, aż wafel nasiąknie parą z gorących ziemniaków i zmięknie.
5. Pokrój rolkę na równe kawałki o szerokości ok. 3 cm.
6. Roztrzep jajko, posól i popieprz do smaku.
7. Zanurz roladki w jajku po obu stronach i smaż na rozgrzanej patelni na złoty kolor.
Podawaj gorące roladki z sosem pomidorowym lub czosnkowym.