Roladki mięsne w cieście – Oryginalna przekąska na każdą okazję. W moim domu gości bardzo często, a moi bliscy ją uwielbiają

Bardzo proste w przygotowaniu i oryginalne przekąski w cieście, polecam wszystkim miłośnikom dań mięsnych i lubiących zaskakiwać swoich bliskich kulinarnymi niespodziankami. Pyszne, chrupiące na zewnątrz i soczyste, delikatne w środku roladki, to genialna przystawka na każdą okazję dla każdego.

 

Oczywiście ich mięsne wnętrze, możesz zastąpić innymi, ulubionymi składnikami. Świetnie smakują również z farszem mięsnym z kapustą, z ryżem i warzywami oraz z ryżem, jajkami i świeżymi ziołami. Spróbuj i przekonaj się, którą wersję lubisz najbardziej. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • Woda 250 ml
  • Olej słonecznikowy 250 ml
  • Sól 1 łyżeczka
  • Mąka pszenna 450 g
  • Mięso wieprzowe 175 g
  • Mięso wołowe 175 g
  • Cebula 1 szt.
  • Jajko 1 szt.
  • Czarny mielony pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do głębokiej miski wlej wodę, dodaj olej i 0,5 łyżeczki soli. Potem, stopniowo dodawaj przesianą mąkę i zagnieć elastyczne ciasto. Gotowe ciasto, owiń folią spożywczą i odstaw na 30 minut.

 

2. Dwa rodzaje mięsa, ugotuj w przyprawionej wodzie z warzywami, a następnie ostudź i zmiel w maszynce do mięsa. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Potem dodaj do zmielonego mięsa i wymieszaj.

 

3. Przygotowane wcześniej ciasto, podziel na ok. 30 części i każdą rozwałkuj na cienki placek.

 

4. Teraz, na każdym placku ułóż porcję farszu mięsnego i zawiń w cieście (jak na zdjęciu). Tak przygotowane roladki, poukładaj na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i wszystkie wysmaruj roztrzepanym jajkiem.

 

5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 15-20 minut (na złoty kolor). Gotowe!

 

Genialne roladki mięsne w cieście najlepiej smakują na gorąco z kleksem kwaśnej śmietany lub z aromatycznym, pomidorowym sosem. Doskonałym dodatkiem, będzie również surówka z świeżych warzyw. Smacznego!

 

Nie zapomnij podzielić się tym przepisem z rodziną i przyjaciółmi, a z nami swoimi wrażeniami!

error: Content is protected !!