Rolada z mięsa mielonego według przepisu mojej babci. To pyszny przepis, który spodoba się wszystkim.
1 349
Rolada z mięsa mielonego to szybkie i proste danie, które jest idealne dla osób zapracowanych.
Mamy dziś przepis dla wszystkich, którzy uwielbiają pyszne i łatwe do przygotowania dania na ciepło i na zimno. Ich zawijanie jest jeszcze łatwiejsze niż składanie! Niewątpliwą zaletą tego przepisu jest to, że można go zamrozić.
Można go w nim przechowywać do czasu, aż znajdzie się czas i motywacja do gotowania. Łatwo będzie odgrzać posiłek w piekarniku, a Ty poczujesz się usatysfakcjonowany.
Składniki na roladę
1 kg mięsa mielonego (najlepiej wieprzowego).
100 ml mleka krowiego
2-3 ząbki czosnku
Sól, pieprz i przyprawy (papryka, oregano, bazylia itp.) do smaku.
Składniki na nadzienie:
starty ser
W razie potrzeby użyć musztardy lub ketchupu
Dodatki:
Kwaśna śmietana
Sposób przygotowania:
Wymieszaj mięso z mlekiem, przyprawami, papryką, solą i rozgniecionym wcześniej czosnkiem. Mieszankę należy przechowywać w lodówce do następnego dnia.
Po wyjęciu z lodówki podzielić mieszankę na dwie równe porcje.
Aby uzyskać najlepszy kształt rolady, należy uformować mięso w dwa prostokątne placki. Każdą z nich należy posypać startym serem i wybranym sosem (ketchup, musztarda).
Prostokąty zwiń w roladki. Nie bój się, jeśli rezultat nie spełni Twoich oczekiwań.
Rozłóż obie roladki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz danie w temperaturze 200°C przez około 45 minut.