Rolada mięsna z serem i ziołami – Polecam wszystkim miłośnikom szybkich dań mięsnych w efektownym wydaniu
5 082
Roladę z mięsa mielonego z nadzieniem serowo-ziołowym, polecam wszystkim miłośnikom szybkich i sycących dań dla całej rodziny i na każdą okazję. Pięknie wygląda, dlatego też świetnie prezentuje się na uroczystym i świątecznym stole.
Do przygotowania tego dania, możesz również użyć mielonej wołowiny i zastąpić ser żółty mozzarellą. Danie zyska delikatny smak i będzie wyglądać bardziej efektownie. Moja rodzina jest nią zachwycona i gości na moim stole bardzo często. Do dzieła!
SKŁADNIKI:
Mielona mięso wieprzowe 500 g
Ziemniaki 3 szt.
Cebula 1 szt.
Jajka 2 szt.
Twardy żółty ser 200 g
Natka pietruszki do smaku
Sól do smaku
Czarny mielony pieprz do smaku
Bazylia do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Mięso mielone przełóż do dużej, wygodnej miski, dodaj pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, obrane i starte na tarce o grubych oczkach, odsączone ziemniaki i roztrzepane jajka. Dopraw do smaku solą, pieprzem, bazylią i dobrze wymieszaj składniki.
2. Tak przygotowane mięso, rozłóż warstwą na papierze do pieczenia. Na środek warstwy mięsnej, ułóż starty na tarce o grubych oczkach ser i pokrojoną natkę pietruszki. Owiń mięsem nadzienie z każdej strony bardzo dokładnie.
3. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 1 godzinę. Gotowe!
Przed podaniem, podziel roladę na porcje i udekoruj według uznania. Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno a prezentuje się wyśmienicie na każdym uroczystym stole. Smacznego!