Do przygotowania ciasta na rogaliki wystarczą jedynie trzy składniki. Można je zrobić w niezwykle prosty sposób. Aż trudno pomyśleć, że jest to tak mało skomplikowana czynność.
Rogaliki cieszą się uznaniem ze strony smakoszy, którzy je spożywają ze swojej delikatnej konsystencji, jak i smaku, który jest niezwykle przyjemny dla podniebienia. Ich zaletą jest niska cena i proste przygotowanie. Rogaliki charakteryzuje uniwersalność – można wybrać dowolne dodatki, ale najpopularniejszymi są marmolada oraz Nutella.
Aby przyrządzić rogaliki, potrzebne są trzy składniki. Należą do nich:
-
3 szklanki mąki
-
1 szklanka śmietany
-
250 gramów masła
-
cukier puder do posypania rogalików
Ponadto, konieczne są wyżej wspomniane marmolada lub Nutella jako nadzienie dodające atrakcyjności rogalikom.
Sposób przygotowania:
Na początku do miski należy przesypać mąkę oraz dodać śmietany, a także pokroić masło w kostki. Kolejnym krokiem jest ich posiekanie w taki sposób, aby uzyskać kruszonkę. Następnie kruszonkę należy przesypać na stolnicę z mąką oraz gnieść ciasto do momentu aż będzie miękkie i elastyczne.
Następnie należy owinąć ciasto folią, a potem zostawić w lodówce. Czas oczekiwania na właściwe ciasto wynosi godzinę.
Po wyjęciu z lodówki ciasto powinno zostać podzielone na cztery części oraz rozwałkowane – gdyby ciasto odchodziło od wałka, trzeba podsypywać mąkę.
Placek należy podzielić na osiem równych trójkątów.
Następnie trzeba nałożyć nadzienie i zwinąć ciasto do wierzchołka, aby pozbawić możliwości wypłynięcia nadzienia. Tak przygotowane rogaliki powinny zostać ułożone na blaszce z pergaminem do pieczenia.
Piekarnik należy rozgrzać do 200 stopni Celsjusza, po czym piec przez 15-20 minut. Przed podaniem należy wystudzić dokładnie przysmak oraz oprószyć cukrem pudrem. Można podawać do stołu.