Najlepszy smak był z marmoladą, lub jabłkami oraz cukrem pudrem. Poniżej znajdziesz przepis, z którego korzystała zawsze moja mama oraz inne gospodynie. Dzięki sprawdzonej recepturze, zawsze racuchy wychodzą wyśmienicie.
Aby przepis całkowicie wyszedł, korzystaj ze swojskich produktów. Wtedy smakować będą jak za dawnych czasów czyli z miłością oraz naturalnie. Wyśmienity smak właśnie w tym tkwi.
1.Na sam początek przygotuj drożdżowy zaczyn. Wlej wodę do miski o temperaturze 40 stopni i wymieszaj w niej drożdże oraz cukier. Do momentu , aż cukier całkowicie się rozpuści cały czas mieszaj, następnie na 15 minut ostaw.
2.W drugiej misce wymieszaj składniki suche takiej jak cukier oraz mąkę. Przesiej wcześniej mąkę , a wtedy ciasto będzie bardziej puszyste. Do miski z suchymi składnikami stopniowo dodawaj drożdże i za pomocą drewnianej łyżki dokładnie wymieszaj. Dodaj następnie miękkie masło, ponownie całość wymieszaj.
3. Podczas gdy jednolita będzie już masa ,rękoma ugniataj ciasto, do momentu aż będzie odp
owiednio napowietrzone oraz miękkie. W ciepłe miejsce połóż przykrytą miskę folią lub ściereczką na około godzinę. Po upływie tego czasu ponownie ugnieć ciasto, i na koleją godzinę odstaw.
4.Ciasto , które wyrosło wyjmij, ponownie zagnieć oraz na mniejsze porcje podziel. Placuszki uformuj, gdy masz ochotę możesz ja nadziać marmoladą domową. Do momentu zarumienienia smaż racuchy na patelni. Z nadmiaru oleju odsącz i układaj na talerz.
Podawaj je z cukrem pudrem, owocami lub ulubioną polewą. Świetnie pasują na śniadanie lub jako deser do ulubionej kawy. Mam nadzieje, że dzięki temu przepisowy, odbędziesz podróż do swojego dzieciństwa. Koniecznie dla swoich bliskich przygotowujcie racuchy.
Życzę smacznego!
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.