Pyszny kurczak gyros. Wszyscy się zachwycają smakiem.

Potrzebujesz smacznego i szybkiego obiadu?
Kurczak pieczony w sosie śmietanowo- musztardowej z dodatkiem przyprawy gyros, zachwyci wszystkich podniebienia.

 

Przepis ten spodoba się osobą, które nie przepadają za smażeniem i długim staniu w kuchni. Gdy nie masz czasu , danie to sprawdzi się na szybko obiad.

Przygotuj składniki (na 4 porcje)
  • 200 ml śmietanki
  • 4 piersi z kurczaka
  • łyżeczka rozmarynu
  • łyżeczka kopru
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka musztardy
  • przyprawa gyros
  • sól do smaku

 

Sposób wykonania:

1. Piersi z kurczaka dokładnie umyj, osusz , następnie pokrój na mniejsze kawałki i przypraw. Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego włóż przygotowane piersi z kurczaka. Do śmietanki dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek , przyprawę gyros i musztardę.

2. Całość dokładnie wymieszaj, następnie wlej do kurczaka. Przyprawę do gyrosa, możesz przygotować sama w domu. Potrzebna będzie czerwona papryka i i mieszanka ziół.

 

3. Przygotowanego kurczaka piecz w piekarniku przez 40-50 minut w 180 stopniach. Gdy myślisz, że mięso już jest upieczone to możesz za pomocą noża lub widelca sprawdzić jego miękkość.

 

4. Jeżeli chcesz, aby kurczak był chrupiący, to piecz troszkę dłużej bez przykrycia.

 

Życzę smacznego!

error: Content is protected !!