Aby żeberka wyszły wyśmienite, koniecznie przygotuj je według tego prostego przepisu. Ważne jest to , aby wykorzystać naturalny sok pomarańczowy, a nie kupiony w sklepie. Zamiast kostki bulionowej, użyć naturalnego świeżego bulionu ( 100 ml). Trzymaj się tych zasad, a gwarantuje że mięso będzie rozpływało się w ustach. Zapraszam na przepis poniżej!
1. Na mniejsze kawałki pokrój umyte oraz osuszone żeberka. Następnie przypraw je szczyptą soli, pieprzu, ulubionych przepraw oraz ziół.
2. W misce z gorącą wodą rozpuść miód oraz koskę bulionową. Do przygotowanej mieszanki dodaj sos barbecue, ketchup oraz naturalny sok z pomarańcza.
3. Pokrojone żeberka włóż do naczynia żaroodpornego , po czym całość dokładnie wymieszaj w marynacie. Połącz ze sobą dokładnie mięso oraz przygotowaną marynatę.
4. Przechowuj naczynie z przyprawionymi żeberkami najlepiej całą noc w lodówce.
5. Około 20 minut przed pieczeniem wyjmuj naczynie z lodówki, następnie piecz przez 60 minut w 200 stopniach. Po upływie tego czasu mięso polej sokiem pomarańczowym oraz wodą , następnie szczelnie przykryj folią aluminiową i piecz jeszcze 50 minut. Po tym czasie zdejmij folię i piecz jeszcze kilka minut ,aż mięso się pięknie zarumieni. Tak przygotowane danie jest gotowe!
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.