Pyszne warzywa na zimę w słoikach- moja rodzina się nimi za każdym razem zachwyca.
2 604
Najlepiej smakują warzywa z własnej uprawy. Koniecznie przygotuj z nich pyszne przetwory na zimę!
LISTA SKŁADNIKÓW:
800 g cebuli
2,5 kg pomidorów
700 g czerwonej papryki
1 kg ogórków
40 g koperku
40 g natki pietruszki
40 g bazylii
Cała główka czosnku
150 ml oleju roślinnego
2 łyżki soli
Po 1 łyżeczce octu oraz cukru na litrowy słoik
SPOSÓB WYKONANIA:
1.Przez 3-4 godziny mocz w zimnej wodzie ogórki. Paprykę oraz pomidory pokrój na mniejsze kawałki, z ogórkiem postępuj tak samo. Usuń twarde części z pomidorów. W półpierścienie pokrój obraną dokładnie cebulę. Wszystkie warzywa wymieszaj w dużej misce.
2.Na mniejsze kawałki pokrój obrany czosnek. Do miski przenieś posiekane zioła. Całość polej olejem, następnie doda także sól, po czym zostaw tak na pół godziny. W tym czasie możesz umyć słoiki. Do czystych słoików powkładaj warzywa po czym zalej je otrzymanym sokiem z miski.
3.Zakręcone słoiki gotuj w garnku. Następnie połóż szmatkę na dnie garnka po czym włóż słoiki i wlej wodę , aby były one zakryte. Gotuj słoiki przez co najmniej 35-40 minut.
Po upływie tego czasu odkręć słoiki i wsyp do nich łyżkę cukru oraz wlej łyżkę octu, po czym mocno zakręć. Następnie odwróć słoiki i pozostaw tak do całkowitego ostygnięcia. Smacznego!