Pyszne rozgrzewające zupy – Idealne na chłodne i ponure dni. Pokochasz je.

Czeska zupa czosnkowa.

Zarówno dorosłym, jak i dzieciom spodoba się zimna zupa czosnkowa – jest tak pachnąca i zdrowa.
SKŁADNIKI
  • 1,5 l bulionu mięsnego
  • 500 g ziemniaków
  • 20 g masła
  • 10 ząbków czosnku
  • 1 jajko
  • koperek zielony do smaku
  • kminek, pieprz, sól do smaku
GOTOWANIE
1. Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę.
2. Pokrój jedną część czosnku (5 ząbków) na plasterki.
3. Wysusz kminek w rozgrzanym suchym rondlu.
4. Dodaj masło, pokrojony czosnek i ziemniaki do kminku.
5. Lekko usmaż wszystko i wlej bulion.
6. Doprowadzić do wrzenia i gotuj aż ziemniaki się ugotują.
7. Przeciśnij pozostały czosnek przez prasę czosnkową i dodaj do zupy.
8. Weź trochę płynu i wymieszaj z surowym jajkiem.
9. Wlej to do zupy, dodaj sól, pieprz i zagotuj.
10. Zdejmij z ognia. Przed podaniem posyp zupę posiekanym koperkiem. Smacznego!

error: Content is protected !!