Masz w domu borówki? Zrób genialne ciasto jogurtowe w zaledwie kilka minut. Potem to trzeba już tylko czekać, aż się upiecze.
11 244
Genialne ciasto jogurtowe z borówkami, które przygotujesz w zaledwie kilka minut i najtrudniejsze w nim jest jedynie czekanie aż się upiecze. To najłatwiejsze i najsmaczniejsze ciasto z owocami, jakie kiedykolwiek jadłam. Koniecznie zjedz kawałek od razu, bo na później nie zostanie nawet okruszek… Do dzieła!
SKŁADNIKI:
200 – 250 g borówek (lub jagód)
200 ml jogurtu naturalnego
1 szklanka mąki
150 g cukru
3 jajka
cukier waniliowy do smaku
10 g proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
masło i bułka tarta do posypania formy
PRZYGOTOWANIE:
1. Jajka ubij z jogurtem, cukrem i cukrem waniliowym.
2. Następnie, dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
3. Formę do pieczenia, wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.
4. Potem, do formy wsyp borówki (lub jagody) i rozprowadź na całej powierzchni.
5. Zalej równomiernie owoce, przygotowanym wcześniej ciastem.
6. Piecz w piekarniku, nagrzanym do 170 stopni C, przez 35-45.
Gdy ciasto całkowicie wystygnie, wyjmij je z formy i odwróć. Posyp pyszne ciasto borówkowe cukrem pudrem. Smacznego!
Nie zapomnij podzielić się tym przepisem z rodziną i przyjaciółmi, a z nami swoimi wrażeniami.