Pyszne ciasto- Przez połączenie wszystkich smaków na pewno się jemu nie oprzesz. Każdy będzie pod wrażeniem.

Nikt się nie oprze deserowi, które jest proste oraz bardzo pyszne. Według przepisu poniżej przygotujesz ciasto szybko i na pewno wszyscy będą pod wrażeniem. Zapraszam na przepis!

 

 

POTRZEBNE SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 7 łyżek cukru
  • 7 białek
  • 3 łyżki letniej wody
  • 7 łyżek mąki pszennej

 

POTRZEBNE SKŁADNIKI NA KREM:
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • 7 łyżek cukru
  • 50 g czekolady
  • Opakowanie bitej śmietany
  • 800 ml mleka
  • 7 żółtek
  • Łyżka skrobi kukurydzianej

 

POTRZEBNE SKŁADNIKI DO NASĄCZANIA CIASTA:
  • Trochę rumu
  • 100 ml mleka

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1. Wykonanie ciasta

Siedem białek ubij za pomocą miksera w wysokiej misce, następnie dodawaj stopniowo cukier, mąkę oraz wodę. Wysmaruj formę olejem przełóż do niej gładkie oraz jednolite ciasto. Piecz przez 25 minut w rozgrzanym piekarniku do 160 stopni. Gdy ciasto wystygnie, za pomocą patyczka do szaszłyków ponakłuwaj ciasto i przygotowaną mieszanką mleka z rumem dokładnie nasącz ciasto.

2. Wykonanie kremu

Żółtka wymieszaj w misce z 100 ml mleka, cukrem, mąką oraz skrobią. Resztę mleka zagotuj w garnku, gdy zacznie wrzeć dolej do niego przygotowaną mieszankę i mieszaj często, przez 5 minut na małym ogniu gotuj. Przygotowaną masę do wystygnięcia odstaw na bok, następnie dodaj do niej miękkie masło i dokładnie wymieszaj. Otrzymanym kremem posmaruj całą powierzchnię ciasta.

3. Zgodnie z informacją na opakowaniu przygotuj bitą śmietanę i posmaruj nią wierzch ciasta. To cały przepis!

 

 

Startą na tarce o drobnych oczkach czekoladą,  posyp obficie całą powierzchnię schłodzonego ciasta. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!