Puszyste pączki z dziurką – Banalnie prosty przepis na pyszny deser, który przygotujesz ekspresowo i z prawdziwą przyjemnością
780
Moi bliscy uwielbiają pączki i z prawdziwą przyjemnością pochłaniają każdą dostępną ilość. Zupełnie bez znaczenia ma przy tym fakt, czy posiadają nadzienie i jaki jest jego smak, najważniejsze, żeby miały – dziurkę.
Genialne pączki z dziurką na kefirze, przygotujesz szybko i bez najmniejszych problemów poradzi sobie z tym nawet najmniej doświadczona w kuchni Pani domu. Lepiej od razu przygotuj podwójną porcję, bo znikają ze stołu błyskawicznie. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
250 ml jogurtu naturalnego
5 łyżek cukru
1 jajko
3 łyżki oleju
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder
PRZYGOTOWANIE:
1. W dużej misce, wymieszaj jogurt z jajkiem, szczyptą soli, cukrem, sodą oczyszczoną i olejem.
2. Teraz, stopniowo dodawaj przesianą mąkę. Wymieszaj i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
3. Gotowe ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na 25 minut. Potem, podziel je na dwie części i każdą rozwałkuj na grubość 1 cm. Z pomocą szklanki lub kubka, powycinaj kółka. Na środku każdego, powycinaj mniejsze kółka. Nasze pączki będą z tradycyjną – dziurką.
4. Na rozgrzanej patelni z głębokim olejem, smaż pączki z każdej strony na złoty kolor, a nadmiar tłuszczu odsącz na ręczniku papierowym. Gotowe!
Przed podaniem, posyp je obficie cukrem pudrem i wołaj bliskich na deser. Smacznego!