Pulpety z IKEA – Uchylili rąbka tajemnicy i już wiemy jak je zrobić. Tego smaku nie da się łatwo zapomnieć
Czy pamiętasz jeszcze wyprawy do znanej na całym świecie sieci IKEA? Oprócz pięknych mebli, dodatków i akcesorii, po wielogodzinnej wędrówce po wielkich halach, każdy bez wyjątków prędzej czy później trafił do wydzielonej strefy z pysznym jedzeniem. Po takim wysiłku, przecież trzeba się posilić, a wybór nigdy nie był prosty…
Panująca pandemia, wszystkim pokrzyżowała każde plany i o posiłkach z IKEI można na jakiś czas zapomnieć. Jednak pulpety w pysznym sosie, rodem z IKEI zostały ze mną na dłużej. Koniecznie musisz poznać przepis, który choćby w małym stopniu pozwoli z nieco większą cierpliwością, poczekać na powrót naszej prawdziwej rzeczywistości. Do dzieła!
SKŁADNIKI:
-
Mielone mięso wołowe 500 g
-
Mielone mięso wieprzowe 250 g
-
Cebula 1 szt.
-
Czosnek 1 ząbek
-
Jajko 1 szt.
-
Bułka tarta 100 g
-
Mleko 5 łyżek
-
Masło 40 g
-
Mąka pszenna 40 g
-
Bulion wołowy 150 ml
-
Bulion warzywny 150 g
-
Śmietana kremówka 150 ml
-
Sos sojowy 2 łyżeczki
-
Musztarda Dijon 1 łyżeczka
-
Olej słonecznikowy
-
Sól do smak
-
Czarny mielony pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Wymieszaj ze sobą dwa rodzaje mięsa, dodaj pokrojoną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, jajko, sól, pieprz i mleko. Dokładnie wymieszaj i z gotowej masy mięsnej, uformuj małe kulki. Potem przykryj je folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny.
2. Na rozgrzanej patelni z olejem, smaż pulpety z każdej strony na złoty kolor. Usmażone pulpety, przełóż do naczynia żaroodpornego i przykryj folią aluminiową.
3. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez pół godziny.
4. W tym czasie, przygotuj sos: W garnku rozpuść masło, mieszając dodaj mąkę, bulion, śmietanę, musztardę i sos sojowy. Gotuj na małym ogniu do czasu, aż zacznie gęstnieć.