Gdy zrobisz to ciasto raz, będziesz chciała jeść je non stop – delikatny deser z pysznym aromatem miodu.
21 789
Dziś zaprasza do zrobienia miodowego ciasta „Pszczółka” – delikatnego deseru z pysznym aromatem miodu .
Dla mnie to niezapomnianym smak dzieciństwa! 8 cienkich, delikatnych, roztapiających się w ustach miodowych ciast przesiąkniętych pysznym kremem, miłośnicy słodyczy nie przejdą obok niego obojętnie.
SKŁADNIKI NA WARSTWY CIASTA
-
2 jajka
-
2 łyżki miodu
-
250 g cukru
-
500-550 g mąki
-
50 g masła
-
1 łyżeczka sody
SKŁADNIKI NA KREM
-
500 ml mleka
-
2 jajka
-
2 łyżki mąki
-
150-200 g cukru
-
100 g masła
-
1 torebka cukru waniliowego
PRZYGOTOWANIE
Wymieszaj jajka w garnuszku, dodaj cukier, masło, płynny miód.
Umieść garnek na małym ogniu i mieszaj zawartość, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Gdy cukier się rozpuści, dodać sodę. Masa zacznie się pienić i zwiększać objętość 2 razy. Mieszaj energicznie przez kolejne 30 sekund, a następnie zdejmij z ognia.
Dodaj przesianą mąkę i mieszaj łyżką. Stopniowo masa ochłodzi się i można ją zacząć ugniatać ręcznie. Powinno powstać miękkie ciasto.
Podziel ciasto na 8 sztuk. Uformuj je w kulki, przykryj folią i włóż do lodówki.
W międzyczasie zrób krem.
W małym rondelku połącz mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajka i wymieszaj trzepaczką na jednolitą masę. Stopniowo dodawaj mleko i mieszaj masę aż do uzyskania gładkości.
Postaw garnek na małym ogniu, wciąż mieszaj aby nie było grudek. Jak tylko sos zgęstnieje i zaczynie się gotować, zdejmij go z ognia.
Do gorącej masy dodaj miękkie masło i mieszać, aż się całkowicie rozpuści. Przykryj krem folią spożywczą i schłodź do temperatury pokojowej.
Wyjmij z lodówki kulki ciasta. Na blachę połóż papier pergaminowy, posyp mąką rozwałkuj na nim cienkie ciastka miodowe. Pojedynczo wkładaj ciastka na 3-4 min do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Natychmiast po upieczeniu, gdy ciasto jest miękkie, połóż na nim dno okrągłej blaszki ( moja ma 22 cm średnicy) i pokrój ciasto wzdłuż jego krawędzi. Wykończenia nie wyrzucaj. Zmiel je w blenderze, aby posypać boki i górę ciasta.
Posmaruj kremem kolejne wszystkie warstwy ciasta, boki oraz górną część ciasta. Następnie posyp ciasto resztkami ciasta zmielonego w blenderze.